Witam
Mam pytanie, a mianowicie chodzi mi o założenie do tokarki A50 uchwytu tokarskiego.
obecnie mam uchwyt zaciskowy na tuleje wymienne i pracuje z podajnikiem.
Chciałbym założyć do niej uchwyt tokarski.Ma ktoś z kolegów jakieś doświadczenia w tej sprawie.
Tornado A50
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeszcze kwestia mocowania-zabieraka, są one co prawda znormalizowane ale trzeba sprawdzić po zdemontowaniu tulejkowego jaki jest typ zabieraka.
Czyli rozstaw otworów pod śruby, czy centrowanie na cylindrze czy na stożku.
To trzeba sprawdzić i dobrać odpowiedni uchwyt. Czasami bywa tak że trzeba dobrać dodatkowy zabierak i wtedy dopiero uchwyt.
Wtedy dochodzi jeszcze kwestia rury ciągnącej, musi mieć odpowiednią długość, dla poprawnej pracy.
Kiedyś miałem przyjemność zamieniać uchwyt tulejkowy na szczękowy w Tornado, pamiętam że dobraliśmy minimalnie większy uchwyt dorobiliśmy do niego specjalny zabierak i dzięki temu nie trzeba było przy każdej zamianie uchwytów wymieniać rury ciągnącej.
Czyli rozstaw otworów pod śruby, czy centrowanie na cylindrze czy na stożku.
To trzeba sprawdzić i dobrać odpowiedni uchwyt. Czasami bywa tak że trzeba dobrać dodatkowy zabierak i wtedy dopiero uchwyt.
Wtedy dochodzi jeszcze kwestia rury ciągnącej, musi mieć odpowiednią długość, dla poprawnej pracy.
Kiedyś miałem przyjemność zamieniać uchwyt tulejkowy na szczękowy w Tornado, pamiętam że dobraliśmy minimalnie większy uchwyt dorobiliśmy do niego specjalny zabierak i dzięki temu nie trzeba było przy każdej zamianie uchwytów wymieniać rury ciągnącej.
POZDRAWIAM
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Tornado A50
Witam
Dzieki za informacje.W Bison -Bial mają 160 o symbolu 2405-160-45k, musze dokupić zabierak o symbolu 8213-160-5A2 i redukcje do ciągadła z gwintem.POnoć jest to cześc zamienna i mają to na stanie..
Dzieki za informacje.W Bison -Bial mają 160 o symbolu 2405-160-45k, musze dokupić zabierak o symbolu 8213-160-5A2 i redukcje do ciągadła z gwintem.POnoć jest to cześc zamienna i mają to na stanie..