Zmniejszenie wagi tokarki do transportu ręcznego.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
kopczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Zmniejszenie wagi tokarki do transportu ręcznego.

Post napisał: kopczyk » 23 sty 2015, 13:11

Witam wszystkich Szanownych użytkowników cnc.info.pl. Ostatni kontakt z tokarkami miałem na warsztatach szkolnych 20 lat temu. Coraz częstsza potrzeba korzystania z usług tokarzy, skłoniła mnie do zakupu własnej maszyny. Po wnikliwej analizie forum, podjąłem decyzje i zamierzam nabyć taką tokarkę: http://allegro.pl/maktek-tokarka-precyz ... 48287.html
Moje pytanie, co mogę odkręcić i zdemontować z ww tokarki aby zmniejszyć jej wagę, co by nie narazić się na utratę gwarancji ani nie spowodować jakiegoś rozstroju maszyny, który później wymagał by robienia jakiś kalibracji itp. rzeczy? Niestety wejście do warsztatu mam dość dziwnymi schodami i każdy kilogram mniej z masy 240kg będzie przydatny.
Pozdrawiam. Dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

Tagi:

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 23 sty 2015, 13:42

A ja myślę że niewiele możesz ,, zdjąć z wagi ,, . Rozdzielisz stolik/szafkę od tokarki i zdejmiesz co najwyżej konika. Więcej to już demontaż i chyba nie warto go wykonać . No cóż dwóch kolegów więcej i pomalutku do przodu.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 23 sty 2015, 13:54

konik , uchwyt , małe sanki wzdłużne z imakiem nożowym( dzielone w miejscu obrotu, ustawiania kąta) , koła zmianowe (może cała gitara) ta osłona za tokarką też powinna dać się łatwo zdjąć.
Pozdrawiam , Michał. ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”