Toczenie aluminium

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
benamuki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Toczenie aluminium

Post napisał: benamuki » 06 mar 2014, 20:51

Przetaczałem felgi aluminiowe. Płytki do alu, chłodzenie naftą/ropą (testowałem też denaturat ale efekt był gorszy), zbierałem mało materiału na każdym przelocie ale ze względu na ramiona felgi inaczej się nie dało.
Testowałem różne prędkości obrotowe ze względu na dużą różnicę średnicy na początku i końcu toczenia. Ostatni przelot na posuwie 0,05.
poniżej zdjęcia na których najlepiej widać moją zagwozdkę:

Obrazek

Obrazek

Powierzchnia gładka ale pełno matowych plamek. Na pierwszym zdjęciu naprzemienne paski bardziej matowe i błyszczące to z grubsza struga ze spryskiwacza i przerwa. Na drugim zdjęciu widać w połowie długości ramienia felgi różnicę między bardzo intensywnym chłodzeniem i lekkim chłodzeniem.

Jak widać chłodzenie pomaga ale nawet jak się leje to plamki są.

Tagi:

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 06 mar 2014, 23:14

Osobiście nie jestem fanem nożny płytkowych, mają zazwyczaj słabą geometrię, do alu lub mosiądzu zdecydowanie wolę po prostu zwykłą stalkę hss dobrze naostrzoną, efekty mam, lustro.
Może tu bym upatrywał problemu?

Autor tematu
benamuki

Post napisał: benamuki » 07 mar 2014, 14:48

Próbowałem tego i rzeczywiście powierzchnia - lustro ale tylko do momentu gdy powstanie narost. Może za szybko porzuciłem kombinacje z HSS, jak sobie radzisz z narostem?

Zrobiłem dziś test z krążkiem alu wygrzebanym ze złomu. Parametry toczenia jak przy felgach, płytka podtępiona, bez chłodziwa tylko maźnąłem pędzlem zamoczonym w ropie. Powierzchnia bez plamek.
Nie wiem co to za aluminium ten krążek ale myślę, że to wysoka zawartość krzemu w stopie felg robi problem.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 07 mar 2014, 20:40

Hmm ja obrabiam małe rzeczy narost rzadko się robi ale jak jest dobrze nóż naostrzony i ma rowek, to wiór spływa ładnie i nie gromadzi się. Poszukaj może po prosu jakiś schematów jak ostrzyć noże pod alu, podejrzewam że kluczowa sprawa tutaj to struzina. (zapomniałem fachowej nazwy)

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 07 mar 2014, 21:30

Felgi jedne przetaczane mam i widać że jest duży posuw więc się świeci równomiernie. Na to położony bezbarwny.

Awatar użytkownika

warczp
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: warczp » 11 mar 2014, 14:13

Może jakość powierzchni poprawiłby olej odparowujący do obróbki aluminium?
https://www.cnc.info.pl/topics66/paruja ... t51994.htm

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 11 mar 2014, 15:58

Pewnie felgi są z jakiegoś stopu do lania wysokokrzemowego i wykruszają szybko płytkę. Spróbuj z płytka o większym promieniu.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 11 mar 2014, 18:04

Tylko płytka z diamentem. Tak, wiem, że koszt takiej płytki w pojedynczym przypadku przekracza koszt tych felg, dlatego to można robić jedynie w sytuacji, kiedy roboty masz więcej. I nie kombinuj nawet jakichkolwiek innych płytek, bo ci sie to nie uda, będzie lepiej, albo gorzej, ale temu "lepiej" i tak będzie daleko do zaakceptowania. Przyczyna jest prosta, to aluminium (właściwie stop glinu z krzemem) klei się do wszystkiego i nie ma szans obrobić bez smug. Jedynie płytka diamentowa da ci powierzchnię "jak po polerowaniu" Gdybyś taką miał, kombinuj obroty ok. 500 (musisz znaleźć te właściwe) i dużo lać emulsji!

Autor tematu
benamuki

Post napisał: benamuki » 15 mar 2014, 19:19

Kombinowałem jeszcze z HSS i na zwykłym alu odpowiedni kąt natarcia robi fajną robotę. Gorzej na felgach, tu między pasmami lśniącego materiału zmatowienia jeszcze bardziej widoczne niż na fotkach, które dałem wcześniej po obróbce płytkami do alu.
Jasiu... pisał, że sporo krzemu w stopie felg robi krecią robotę. Szukałem info o stopach do felg - krzemu jest od 6 do 12%. Porównując do specyfikacji płytki dla alu które mam to najbardziej ubogi w krzem stop felg wpadałby w górne możliwości płytki.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 15 mar 2014, 20:37

I nic z tego nie wyjdzie, bo potrzebujesz na przykład takiej płytki: http://www.amazon.com/PCD-Tip-Insert-N1 ... romant+PCD - cena jest za pięciopak. Jeśli masz rzeczywiście w planie regenerację felg, to skontaktuj się z przedstawicielami firmy Sandvik (w Polsce). Może uda ci się taką płytkę od nich wypożyczyć, żeby spróbować jak pójdzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”