kupię tokarke do drewna...do 3500zl.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
kupię tokarke do drewna...do 3500zl.
cześć!
kupię dosć solidną używaną ,sprawną,tokarkę do drewna coś np.jak DNKa 40
ewentualnie podobną o solidnej konstrukcji,mam być to prezent dla ojca,uwielbia bawić sie w drzewie i znając go bedzie robił zarówno rzeczy małe jak i dość pokażnych rozmiarow..
tak,że raczej nie moze, to być maszynka typowo podręczna..
czy ma ktoś coś swojego do zaoferowania na sprzedaż?
albo podpowiedzcie gdzie szukać i który model za jakie pieniadze warto kupić..
do wydania mam maks 3500zł.da rade coś w tej cenie..
dziękuje.
kupię dosć solidną używaną ,sprawną,tokarkę do drewna coś np.jak DNKa 40
ewentualnie podobną o solidnej konstrukcji,mam być to prezent dla ojca,uwielbia bawić sie w drzewie i znając go bedzie robił zarówno rzeczy małe jak i dość pokażnych rozmiarow..
tak,że raczej nie moze, to być maszynka typowo podręczna..
czy ma ktoś coś swojego do zaoferowania na sprzedaż?
albo podpowiedzcie gdzie szukać i który model za jakie pieniadze warto kupić..
do wydania mam maks 3500zł.da rade coś w tej cenie..
dziękuje.
Tagi:
-
dziękuje za reakcjęjorgo pisze:Witaj może tutaj coś znajdziesz wszystko zależy o jakie parametry toczenia chodzi.
http://www.twenga.pl/dir-Ogrod-i-majste ... -do-drewna
przegladałem ten sklep wcześniej i nie do końca o coś takiego mi chodzi,,wydaje mi sie ,że one są za małe,za słabe do robienia równiez większych rzeczy-ostatnio ojciec np.zrobił (ręcznie)stół,gdzie nogi były w bardzo wymyślatym kształcie,wysokości około 70 cm,a w najszerszym miejscu bylo jakieś 25 cm abo i więcej(taki prezent ślubny).tak,że byłaby wykorzystywana i do małych pierdólek jak i do dość pokażnej wielkości przedmiotów
Nie zależy mi na tym,by to była mała tokarka,ma przed domem duży warsztat i spokojnie może tam stać starsza solidna maszyna.
doradżcie może coś z allegro ,co warto rozważyć
albo z jakiś nie wiem,giełd czy coś..
moze ktoś z was ma taką co podoła tym zadanią.
dziękuje
-
chyba o cos takiego by mi własnie chodzilo..jorgo pisze:To może ta wygląda na solidną i dość wielką
http://www.allegro.pl/item714483631_ory ... tanio.html
tylko teraz w kwesti formalnej o co pytac sprzedającego/nie podaje zbyt wiele informacji na temat stanu tej tokarki/
na które części zwracać szzególną uwagę..czy cena jest odpowiednia?
chcialem tez zapytać was o to mocowanie//po lewej str.tokarki--zamiast łap//sory za nieznajomość fachowych terminów,,czy to jakies specjalne mocowanie do czegoś konkretnego?czy również do mocowania drewna//pytam,bo jakoś mi to dziwnie wyglada//
dzięki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ten duży talerz ?
To uchwyt czteroszczękowy zapewne nie samocentrujący.
Tokarka wygląda niby ok , czy cena jest dobra zleży to od stanu technicznego.O co się zapytać :
dodatkowy osprzęt : uchwyty czy jest samocentrujące czy są tez inne , czy jest podpórka do toczenia ręcznego , sprawdzić czy są jakieś problemy z wózkiem narzędziowym i stolikiem krzyżowym , max wielkość toczonych elementów.
Proponowałbym zainwestować w falownik np coś takiego http://www.swistak.pl/a4146587,falownik ... ancja.html
Dorobić sterowanie , bardzo to usprawnia prace kiedy produkcja nie jest seryjna i za każdym razem robimy z drewna o innych wymiarach.
To uchwyt czteroszczękowy zapewne nie samocentrujący.
Tokarka wygląda niby ok , czy cena jest dobra zleży to od stanu technicznego.O co się zapytać :
dodatkowy osprzęt : uchwyty czy jest samocentrujące czy są tez inne , czy jest podpórka do toczenia ręcznego , sprawdzić czy są jakieś problemy z wózkiem narzędziowym i stolikiem krzyżowym , max wielkość toczonych elementów.
Proponowałbym zainwestować w falownik np coś takiego http://www.swistak.pl/a4146587,falownik ... ancja.html
Dorobić sterowanie , bardzo to usprawnia prace kiedy produkcja nie jest seryjna i za każdym razem robimy z drewna o innych wymiarach.
-
powiedz mi jak sie sprawuje?romgol pisze:Mam identyczną , uchwyt -4 szczęki niezależne.
jak wyglad sprawa w razie awari takiej tokarki?czy jest problem póżniej z dokupieniem podzespołów?czy trzeba samemu cos kombinować..?
powiedzcie mi taką rzecz,w tej tokarce jest uchwyt szczękowy..
a gdybym chciał dokipić taki uchwyt jak jest np.w tej tokarce
http://www.allegro.pl/item707889315_tok ... ywana.html
czy będzie z tym problem?jakie sa mniejwiecej koszta takiego uchwytu?to są jakieś uniwersalne uchwyty//i jak sie fachowo nazywają//
czy pod kazdy model tokarki jest inny.
DECODREW
dzięki=uje za podpowiedz
zapytałem sprzedającego o te szczegóły,zobaczymy co odpowie.
pozdrawiam
i dękuje z góry za odp.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Uchwyt szczękowy był pierwszą rzeczą którą wywaliłem,nie dlatego że był zły -po prostu nie obrabiam tak dużych przekroi.
Natomiast przy obróbce drewna jak najbardziej zasadne jest stosowanie zabieraków ,nie sądzę by było łatwo gdzieś zakupić -ale bez trudu poradzi sobie z wykonaniem każdy tokarz .
Na wrzecionie jest odpowiedni gwint do zamocowania.
Natomiast przy obróbce drewna jak najbardziej zasadne jest stosowanie zabieraków ,nie sądzę by było łatwo gdzieś zakupić -ale bez trudu poradzi sobie z wykonaniem każdy tokarz .
Na wrzecionie jest odpowiedni gwint do zamocowania.
romgol
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1