olej do tokarki S 32
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
olej do tokarki S 32
Witam posiadam czeską tokarkę S 32 chciałem wymienić olej nie wiem jaki był by najlepszy gość od którego ja kupiłem twierdzi że mieszał jakiś olej z naftą , ja jednak wolałby wlać normalnego oleju do skrzyni . Jeżeli ktoś ma jakieś wzkazówki co do tej maszyny to byłbym wdzięczny za porady z góry dziękuję pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Olej maszynowy ?? może do maszyn rolniczych .Nalałem go kiedyś do mojej CU 502 i same problemy maszyna grzała się przy dużych obrotach , a olej wyciekał po zmianie na taki jaki był w DTR problemy zniknęły. Lan nie za bardzo nadaje się nawet do smarowania prowadnic.Musisz sie udać do hurtowni olejów i smarów i tam ci coś doradzą , chodzi o te panewki .W mojej starej szlifierce do wałków WMW której wrzeciono było na panewkach używałem oleju hydraulicznego HL 22 , a zresztą też sam pisałeś że poprzedni właściciel mieszał olej z naftą czyli był żadki .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
wieslawbarek pisze:Olej maszynowy ?? może do maszyn rolniczych .Nalałem go kiedyś do mojej CU 502 i same problemy maszyna grzała się przy dużych obrotach , a olej wyciekał po zmianie na taki jaki był w DTR problemy zniknęły. Lan nie za bardzo nadaje się nawet do smarowania prowadnic.Musisz sie udać do hurtowni olejów i smarów i tam ci coś doradzą , chodzi o te panewki .W mojej starej szlifierce do wałków WMW której wrzeciono było na panewkach używałem oleju hydraulicznego HL 22 , a zresztą też sam pisałeś że poprzedni właściciel mieszał olej z naftą czyli był żadki .
Tak kolego olej maszynowy z tym ze LAN 40 jest odpowiedni do smarowania obrabiarek.
-
Do tokarki Kern Hahn&Kolb potrzebowałem olej do wrzeciennika.Według DTR albo po ichniemu Bedinungs Anleitung olej o właściwościach jak Lan 46. Maszyna silnik 25 KW 3500 NM na wrzecionie a w opisue Lan 46 -olej do lekko obciążonych maszyn
Największą zaletą Lanów to tak samo jak Emulgolu jest cena ,no i tu się zalety kończą różnicę między Emulgolem a innymi emulsjami bardzo łatwo zobaczyć a jeszcze lepiej czuć 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
wieslawbarek pisze:Do tokarki Kern Hahn&Kolb potrzebowałem olej do wrzeciennika.Według DTR albo po ichniemu Bedinungs Anleitung olej o właściwościach jak Lan 46. Maszyna silnik 25 KW 3500 NM na wrzecionie a w opisue Lan 46 -olej do lekko obciążonych maszynNajwiększą zaletą Lanów to tak samo jak Emulgolu jest cena ,no i tu się zalety kończą różnicę między Emulgolem a innymi emulsjami bardzo łatwo zobaczyć a jeszcze lepiej czuć
Kolega Borsi zadał pytanie jaki olej do tokarki TOS S32 więc ta maszyna to ni CNC więc uważam że do niej taki olej wystarczy.
-