Pomoc Haas

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Bander_86
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Pomoc Haas

Post napisał: Bander_86 » 28 sty 2014, 22:33

Witam,

chciałbym prosić o pomoc z rozwiązaniu problemu: otóż mamy w firmie tokarkę Haas na którą programy piszą operatorzy na podstawie rysunku lub punktów (rysunek pomocniczy). Jest to produkcja jednostkowa gdzie, codziennie robimy kilka różnych detali, często skomplikowanych. Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, co też nie jest dziwne. Dzwoniłem do przedstawiciela Haasa z pomysłem jakiejś nakładki na sterownik żeby operator definiował sobie kształt na sterowniku i sterownik sam generował program dopasowując do bryły. Niestety nie ma możliwości rozbudowy tego sterownika.

Chciałbym rozwiązać jakoś ten problem, i moje pytanie jest takie czy znacie jakieś programiki które np po wczytaniu profilu z AutoCada są w stanie wygenerować kod NC na dany profil. Programowanie na zaawansowanych programach Cam-owskich nie wchodzi w grę. Lub jakiś prosty (darmowy lub niewielkich kosztów) programik w którym można będzie narysować parę kresek i wyrzucić z tego kod NC na Haasa ?

Pozdrawiam

Bander

Tagi:

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”