Witam serdecznie,
Jestem studentem III roku Mechaniki i Budowy Maszyn na AGH. Stanąłem przed problemem zaprojektowania wału do tokarki karuzelowej. Nie mam żadnych problemów z obliczeniem wszystkich parametrów potrzebnych to zaprojektowania tego elementu poza jednym.
Czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi jakie momenty skręcające będą działały na ten wał? Świadomy jestem, że na pewno moment pochodzący od samego skrawania oraz od napędu. Ale co z początkowym obrotem tarczy i masy na niej się znajdującej. Jak policzyć moment skręcający pochodzący od tegoż ciężaru?
Pozdrawiam i dziękuję za wszelaką pomoc.
Tokarka karuzelowa - wał
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
Dokładnie o tym samym pomyślałem. Kwestia teraz jest taka, że muszę uwzględnić największy moment skręcający. Podczas rozruchu nie występuje skrawanie, zatem pozostaje wziąć większy z dwóch:
a) moment skrawania po uzyskaniu ruchu ustalonego
b) moment siły bezwładności przy rozruchu
dobrze to rozumuję?
dobrze to rozumuję?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie do końca, jako konstruktor powinieneś przyjąć do obliczeń najbardziej niekorzystnych charakter obciążenia czyli sumę tych dwóch momentów, tak przypadek łatwo sobie można wyobrazić.onlyshadow pisze:Dokładnie o tym samym pomyślałem. Kwestia teraz jest taka, że muszę uwzględnić największy moment skręcający. Podczas rozruchu nie występuje skrawanie, zatem pozostaje wziąć większy z dwóch:
dobrze to rozumuję?
Przy projektowaniu obrabiarek ważniejsza jest sztywność układu aniżeli jego wytrzymałość, jeśli układ będzie dostatecznie sztywny to będzie również wytrzymały ( przy założeniu iż stosujemy materiały wykazujące dostateczna granicę plastyczność).
Polecam podręcznik:
Projektowanie obrabiarek - Lucjan Wrotny.
Obrabiarki do skrawania metali - praca zbiorowa
-
Co do sztywności - wyczytałem to już w literaturze, że właśnie należy obliczyć przede wszystkim sztywność, natomiast po zgłoszeniu tego prowadzącemu, usłyszałem, że akurat zakres mojej pracy ma obejmować obliczenia wytrzymałościowe. Jest to wymóg programu, a nie niewiedzy prowadzącego.
Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia
Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia