Nie wiem czy już ktoś o tym pisał ale dziś chciałem się wpiąc w orginalny sterownik mini tokarki mt3000 z sterowaniem Pwm mach3
po rozkręceniu obudowy ukazały mi się potencjometry w liczbie 5
1 obroty minimalne > min
2 obroty maksymalne >max
3 obroty ogólnie lub przyspieszenie wrzeciona > Accel
4 stabilizacja obrotów pod obciążeniem IR
5 przeciążeniowa redukcja momentu obrotowego IC
Jeśli kogoś to interesuje to obecnie tak wyregulowałem tokarkę ze przy 300 obr gdy ręka mocno zahamuje uchwyt to ona sama wyrówna obroty w ciągu około pół sekundy z dokładnością 1 obr/min
widać to ładnie w mach3
podkręciłem także obroty do 2500 bo fabrycznie tokarka osiągała tylko 2000
podniosłem także próg zadziałania reduktora momentu dość wysoko bo zdarzyło mi się że wrzeciono stanęło przy 500 obr podczas wykonywania rowka w rdzeniu formy na mieszki > osłonki
mogę też wgrać filmik z testu wrzeciona na obciążenia i dodać fotke płytki
domyślam się że każda mini tokarka ma taki układ
[ Dodano: 2010-10-07, 22:42 ]
i udało sie wpoiłem sie zamiast potencjometru pwm mach
dostroiłem pętle i mach w 2 sekundy dostraja obroty co do 1 obr
spadek obrotów podczas gwintowania to 1 a 2 obr ale sterownik tokarki radzi sobie i wyrównuje je
mini tokarka mtb3000 posiada stabilizator obrotów dokładn
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Chętnie bym zobaczył filmik i te fotki a także to w jaki sposób podłączyłeś PWM.
w sumie to ciekaw sprawa z tym PWM cały czas myślałem ze wystarczy enkoder i będzie on działał identycznie jak mechaniczne sprzężenie (dodam że pod linux CNC tarcza ma np 100 otworków i sygnał ABZ) i niezależnie czy wrzeciono zwolni pod wpływem oporu skrawania to posuw się dostosuje - posuw a nie obr.
w sumie to ciekaw sprawa z tym PWM cały czas myślałem ze wystarczy enkoder i będzie on działał identycznie jak mechaniczne sprzężenie (dodam że pod linux CNC tarcza ma np 100 otworków i sygnał ABZ) i niezależnie czy wrzeciono zwolni pod wpływem oporu skrawania to posuw się dostosuje - posuw a nie obr.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos