Zakup tokarki CNC
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Zakup tokarki CNC
Witam!Jestem tu świeży.Interesuje mnie opinia kolegów w sprawie zakupu tokarki CNC.Dokładnie chodzi mi o model PINACHO SMART TURN7 200.Jest to tokarka hiszpańskiej firmy.Oczywiscie mam na myśli zakup używanej maszyny.Czy może ktoś z was pracował na czymś takim?No i oczywiście jakie wrażenia.Czy warto inwestować czy moze dać sobie spokój.Chcę dodać,że maszyna miałaby pracować w krótkich seriach tzn.100-200 sztuk danej części.Pozdrawiam i czekam na odp.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
W tokarkach jest tak, że wiele rzeczy możesz ustawić i liczy się stan maszyny, trzymanie geometrii, a nie jej nazwa. Musiałbyś sprawdzić, co ta tokarka jeszcze może, na ile jest wypracowana, jakie ma luzy i czy nie była przypadkiem remontowana za pomocą jedynie pędzelka i lakieru. Przydała by się po prostu próba pod obciążeniem (przetoczyć choćby prosty wałek, splanować), żeby wyszło jaką powierzchnię robi, czy nie drży, czy hie huczą wyrobione łożyska, to musi ocenić mechanik, który się na tym zna, na forum jednoznacznie odpowiedzieć się nie da.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Dzięki Jasiu za odpowiedz.Ale to co napisałeś to oczywistość!Przecież nie kupuje się kota w worku.Szczególnie gdy kosztuje parę tysiaczków.Ciekawiło mnie czy ktos moze miał styczność z tym modelem.Tzn. czy jest wydajna produkcyjnie,jak z awariami,Czy jest powtarzalność w procesie toczenia,czy po kilku, kilkunastu przejsciach trzeba bujać się z "offsetem".Łatwość programowania i przyuczenia ewentualnego pomagiera.Serwis itp itd.Albo chociażby czasochłonność wykonania jakiegoś jednego detalu.Wspominałem o mało seryjnej produkcji części w ilosci 100-200 sztuk.Ale interesuje mnie również (tak jak wspominałem wcześniej)czasochłonność i łatwość pisania programu na pojedyńczą rzecz.Mimo wszystko dzięki za odp.Czekam dalej!