witam w moiej tokarce tud nie ma mocowania na liniał a często musze toczy,c długie stożki 10-20 stopni zastanawiam sie nad zakupem liniału hydraulicznego jak by ktoś mógł mi przedstawić zasady działania wady zalety i wgl może jakieś zdjecia lub film znalazłem taki kopiał http://allegro.pl/linial-hydrauliczny-t ... 20789.html c
czy będzie pasował do tej tokarki
chętnie kupie taki liniał pasujący do tokarki tud !?
kopiał hydrauliczny tud-40
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Chyba jedyny warunek aby pasował to wysokość noża. Nie wiem jakiego tuda ma kolega więc radziłbym zmierzyć czy nie będzie za wysoki.
Sama zasada działania jest prosta. Palec wodzący kopiału przesuwa się po wzorcowym wałku i otwiera lub zamyka zawór sterujący olejem.
Oprócz kopiału musisz zamontować w tokarce dwa kły poniżej suportu od strony tylnej tokarki. A w tych kłach mocujesz wzór wałka który chcesz skopiować.
Sama zasada działania jest prosta. Palec wodzący kopiału przesuwa się po wzorcowym wałku i otwiera lub zamyka zawór sterujący olejem.
Oprócz kopiału musisz zamontować w tokarce dwa kły poniżej suportu od strony tylnej tokarki. A w tych kłach mocujesz wzór wałka który chcesz skopiować.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)