Witam,
jak w tytule, operator bez zbazowania głowicy zastartował maszynę- w efekcie wiertło przywaliło w detal. W wyniku uderzenia głowica względem swojej podstawy straciła na równoległości 0.8 mm-stała wartość dla każdej pozycji narzędzi. Jak to zlikwidować, gdzie szukać rozwiązania problemu?
Z góry dziękuję za pomoc
P.
Głowica Sauter 4-narzędziowa brak równoległości po kolizji
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
opcja 1: korygujesz wszystkie narzędzia o wartość 0.8 i po sprawie (uwaga: opcja nie sprawdza się przy wiertłach);
opcja2: potrzebny będzie trzpień kontrolny i czujnik zegarowy. luzujesz śruby mocujące głowicę do supportu i ustawiasz na czujnik.
opcja 3: wzywasz serwis, który wykona opcję 2 i odpowiednio cię skasuje.
wybór należy do ciebie
opcja2: potrzebny będzie trzpień kontrolny i czujnik zegarowy. luzujesz śruby mocujące głowicę do supportu i ustawiasz na czujnik.
opcja 3: wzywasz serwis, który wykona opcję 2 i odpowiednio cię skasuje.
wybór należy do ciebie

Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
witaj mdg
opcja 1 zapomniałem napisać, że 0,8 to po długości głowicy, więc korekcja mniejsza niż 0.8, ale w sumie odpada bo zależy mi głównie na wierceniu
opcja 2 oprócz 4 śrub mocujących są jeszcze 2 kołki ustalające, odpada bo nierównoległość jest między płytą dolną, a częścią ruchomą, a nie między głowicą, a suportem
opcja 3 gdym wezwał serwis nie szukałbym pomocy na forum
Zamykam wątek
zrobione
opcja 1 zapomniałem napisać, że 0,8 to po długości głowicy, więc korekcja mniejsza niż 0.8, ale w sumie odpada bo zależy mi głównie na wierceniu
opcja 2 oprócz 4 śrub mocujących są jeszcze 2 kołki ustalające, odpada bo nierównoległość jest między płytą dolną, a częścią ruchomą, a nie między głowicą, a suportem
opcja 3 gdym wezwał serwis nie szukałbym pomocy na forum

Zamykam wątek

hektorspyke