Ostrzenie dłut kirschen

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Arkadiusz K.
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 lip 2016, 19:53
Lokalizacja: Byczyna

Ostrzenie dłut kirschen

#1

Post napisał: Arkadiusz K. » 12 lip 2016, 20:03

Witam Wszystkich.
Zaczynam dopiero swą przygodę z toczeniem i z dnia na dzień coraz to więcej mam pytań... ale od początku:

jakimi kamieniami należy ostrzyć dłuta kirschen

http://www.dluta.pl/dluta-dla-tokarzy/d ... schen.html

Jak na obrazku w linku powyżej

Interesuje mnie głównie rodzaj i gradacja kamienia oraz czy lepiej robić to z wodą czy olejem.
Może ma ktoś dobry i sprawdzony patent na ostrzenie dłuta wklęsłego zaokrąglonego?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc



Tagi:

Awatar użytkownika

ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 607
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#2

Post napisał: ONATOS » 12 lip 2016, 20:18

Witam, szlifierka TORMEK będzie prawdopodobnie najbardziej odpowiednia.
https://www.google.pl/search?q=szlifier ... 53&bih=680

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2115
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: Yarec » 12 lip 2016, 20:51

Gradacja 220 + woda z odrobiną Ludwika do naczyń, "ostrzenie dłuta wklęsłego" -> zrobić sobie podstawkę z wklęśnięciem o promieniu wypukłej str. dłuta - równo się szlifuje zaokrągloną powierzchnię.


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”