Przeróbka tokarki na CNC

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Johnny1981
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Przeróbka tokarki na CNC

Post napisał: Johnny1981 » 28 lut 2013, 22:59

Witam

Planuję przerobić tokarkę zwykłą na tokarkę CNC. Będę kontynuował ten temat bo być może się innym przyda. Zatem Mam tokarkę TUW bodajże po remoncie z suportem manualnym.

Może mi ktoś podpowiedzieć jak mam kontynuować pracę modernizacyjne.
Nie chce za bardzo ingerować w konstrukcje tokarki aby powrócić do manualnej pracy.
Chyba, że jest opcja zainstalowania poza pokrętłami suportów.

Co jest mi potrzebne do takowej przeróbki ? Chodzi o oś XY.
1. Dwa silniki krokowe na pewno.
2. Oprogramowanie.

A na jakiej zasadzie nóż bazuje podczas ustawiania się do przedmiotu ?
Muszę mieć jakiś czujnik odległości czy coś innego?

Jestem początkującym zatem proszę o jakieś rozwiązanie.

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 mar 2013, 00:01

Potrzebujesz dwa silniki krokowe, dwa sterowniki, komputer sterujący, płytę główną do podpinania sterowników, encoder, falownik do silnika wrzeciona. Bez wymiany śrub trapezowych na kulowe będziesz miał niezbyt dokładną maszynę.

Czujnik nie jest potrzebny, podobnie jak krańcówki. Można się bez nich doskonale obejść.

Program - LinuxCNC.

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dziabi3 » 01 mar 2013, 21:13

Kolego zależy jak duża jest twoja tokarka bo jeśli to tak http://allegro.pl/tokarka-warsztatowa-w ... 84236.html to ja poleciłbym ci:

- silniki krokowe (nie pakuj się czasami w Ezi SERVO bo koszt ich jest prawie taki sam jak serv dc na np wielorybach czy uhu )
- 2 sterowniki silników krokowych
- zasilacz najlepiej z soft startem
- transformator
- płyta lpt jakaś dobra bez dedykowanych wyjść
- 4 krańcówki ( bardzo gorąco polecam )
Po powyższe podzespoły zgłoś się do markompa77 wyjaśni ci wiele

4 koła pasowe i 2 paski lub 2 sprzęgła do przeniesienia napędu (chyba ze wymyślisz sam sobie sprzęgła , ja kiedyś pokazywałem na forum moje sprzęgła luknij

https://www.cnc.info.pl/topics56/moj-po ... ht=#165063

- piszesz że nie chcesz ingerować w mechanikę maszyny to musisz wykorzystać originale śruby pociągowe
oś x) dokładasz koło pasowe przed kolbką od strony skali
oś z) zamykasz zamek na skrzyni suportowej i rozprzęgasz napęd tak aby nie był ustawiony żaden bieg pociągowy.

to rozwiązanie ma jedną wadę luzy przy zmianie kierunku toczenie na oryginalnych śrubach

Oprogramowanie masz do wyboru(przynajmniej ja znam):
- Mach3 (ostrzegam że w wersji lpt czeka cię długa droga do odpalenia gwintowania (nożem) a jak już je odpalisz nie sprosta ono twoim oczekiwaniom , gwintowania na sztywno brak)
- LinuxCNC (odpalisz gwintowanie nożem i na sztywno na enkoderze, nawet własnej konstrukcji)

Osobiście jeśli masz ograniczony budżet polecam linuxacnc w tej sprawie uderzaj do MIKIEGO on ci chętnie pomoże i posiada fajne generatory do toczenia prostych detali.

Jeśli wybierzesz macha3 mogę cię poprowadzić przez ustawianie macha i ustawianie narzędzi.

Mogę podpowiedzieć na tym etapie że narzędzie ustawia się w tokarce najprościej wykonując małe zatoczenie i zmierzenie danej średnicy i wpisanie w DRO czyli okienko pozycji osi X.
Z osią Z postępuje się podobnie , zabiela się czoło materiału i jeśli to jest docelowy początek wałka to się wpisuje w DRO 0 lub np 2 jeśli czoło materiału jest początkiem wałka z 2 mm naddatkiem.
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Autor tematu
Johnny1981
Posty w temacie: 2

Post napisał: Johnny1981 » 04 mar 2013, 20:35

No dzięki za podpowiedź. Tokarkę mam dopiero po remoncie także chyba jest za dużo ingerencji w jej konstrukcję.
Niestety te śruby trapezowe są problemem przy zmianie kierunku.
Potrzebuję na niej toczyć wałki z pręta pod łożyska także na poziomie dokładności 0,01mm.

Teraz już wiem od Pana Dziabi3 jak się bazuje przedmiot. przypuszczałem, że właśnie tak :) Ale pomogłeś. Szacunek :)

Zamknę ten post a chyba otworzę nowy z wizją wykonania własnej tokarki...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”