Pytanie o prowadnice suportu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Pytanie o prowadnice suportu
Witam. Konstruuje wlasna tokarkę z części z odzysku z rozebranej 3 dni temu wtryskarki. Chodzi mi o prowadzenie suportu, mam zamiar je zrealizowac poprzez 2 pręty stalowe fi14 o dlugosci 25mm po ktorych beda jezdzic tuleje slizgowe( wszystko ze stronki akcesoria.cnc). Czy waszym zdaniem w tym przypadku takie prowadnice się wygną podczas skrawania? Proszę o rady
Przepraszam ze wrzucam w postaci linka ale nie chcialo mi tego dodać do wątku
http://www.tinypic.pl/ryiv2cv9t8ju
Przepraszam ze wrzucam w postaci linka ale nie chcialo mi tego dodać do wątku
http://www.tinypic.pl/ryiv2cv9t8ju
Tagi:
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jeśli mówimy o tej samej średnicy to pod względem wytrzymałości na zginanie jest dokładnie odwrotnie - sztywniejszy jest pręt niż rura.RomanJ4 pisze:zależy od długości.
Ale generalnie przekrój okrągły pełny wałka nie jest najszytwniejszą konstrukcją, to już bardziej sztywna będzie rura.
mateusz1991 te prowadnice to słaby pomysł, pomyśl o prowadnicach pryzmatycznych. Jeszcze lepszym pomysłem będzie sprzedaż wtryskarki i zakup gotowej tokarki.
-
wtryskarki sprzedac nie sprzedam bo jest podobno zepsuta wiec marne grosze za nia dostane. Gdzie mozna dostac takie prowadnice o jakich mowisz? Ja nie chce osiągnać nie wiadomo jakich efektow, proste operacje typu toczenie walka o srednicy fi20 na fi16, taka raczej modelarska ma byc ta tokarka. zostaly mi jeszcze 4 prowadnice fi 38, moze z nich zrobic łoże suportu?
-
Najtaniej z odzysku http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ing=suport poszukaj po okolicznych złomowiskach.
Jednak zapewniam, że samodzielna budowa tokarki nie ma żadnego sensu, w tym ekonomicznego.
Jednak zapewniam, że samodzielna budowa tokarki nie ma żadnego sensu, w tym ekonomicznego.
-
-
Masz rację, ale należy zastanowić się co jest przedmiotem zainteresowań - jeśli budowa obrabiarek to należy sięgnąć do literatury i samemu wszystko policzyć. Potem jasne stanie się, że należy kupić gotową tokarkę.
Jeśli natomiast przedmiotem zainteresowań jest obróbka skrawaniem to tym bardziej należy zakupić gotową maszynę.
Jeśli natomiast przedmiotem zainteresowań jest obróbka skrawaniem to tym bardziej należy zakupić gotową maszynę.
-
nie zamierzam na tej tokarce poleciec w kosmos, nie potrzebuje nie wiadomo jakiej dokladnosci. Dla moich modelarskich celow dokladnosc 0.5mm w pelni mnie usatysfakcjonuje
Czytalem troche forum i nie należę do ludzi ktorzy muszą mieć najdokladniejsza maszyne w powiecie, chce miec cos co zrobię sam i zadziala (jakoś). na chwile obecna wydalem 150 zl na czesci prowadzenia posuwu poprzecznego oraz sruby pociagowe, uchwyt 3szczekowy 200 zl kiel tokarski 45 i imak nożowy 60 zł. Znajdź mi za te pieniądze tokarkę