Witam.
Potrzebuje wykonać dwie blokady rozrządu do renault , wymiary itd. mam ale nie wiem z jakiego materiału je zrobić. Nie może być to zwykła stal ponieważ szybko się pognie.
Czy śruby o oznaczeniu 10.9 nadają się na zrobienia takiej blokady? Czy stal o tym oznaczeniu wytrzyma dużo więcej niż zwykła stal? Z tego co wyczytałem te cyfry oznaczają rozciągliwość materiału i plastyczność. Czy śruby o coraz większym stopniu są coraz twardsze? Wytrzymują więcej czy dobiera się je w zależności w czym mają pracować?
Pozdrawiam i liczę na pomocne odpowiedzi;)
Materiał na blokade rozrządu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Przy blokowaniu rozrządu końcówki blokad muszą się zapierać co powoduje ryzyko zgniecenia , otwór jest tak dobrze spasowany z blokadą, że przy zgnieceniu końca już go później nie wyciągnę. Jedna blokada jest na wcisk ale druga na gwincie.
Ogółem bardzo zależy mi na informacji czy stal o oznaczeniu np: 10.9 jest bardziej wytrzymała niż zwykła?
Ogółem bardzo zależy mi na informacji czy stal o oznaczeniu np: 10.9 jest bardziej wytrzymała niż zwykła?
OUS-1 TSA-16 Mn-80a
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja tam to blokade wkrecana w blok zrobilem z preta gwintowanego
z wspawana nakretka, jedyne co trzeba pamietac, to aby ja dokladnie i do konca wkrecic. Jak nie wkrecisz do konca to nacisk na nia jest pod katem. Zgiac jej nie zegnie ale troche rozplaszczy na jednym koncu - co spowoduje ze trzeba ponowic ustawienie rozrzadu.
Pawnie jak by ja zrobic z 8.8 albo 10. to bylo by lepiej, ale to co zrobilem zdalo egzamin.
Jako druga blokada sprwadza sie wiertlo fi 8 - czesc walcowa..

Pawnie jak by ja zrobic z 8.8 albo 10. to bylo by lepiej, ale to co zrobilem zdalo egzamin.
Jako druga blokada sprwadza sie wiertlo fi 8 - czesc walcowa..