Colchester tornado A80

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
watafak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Colchester tornado A80

Post napisał: watafak » 20 lis 2012, 19:12

Witam.
Na wstępie chciałbym powiedzieć że to mój pierwszy post i proszę się nie śmiać z moich umiejętności :)
A więc tak mam 21 lat jak to małolat pracujący na takiej maszynie chce udowodnić że szef nie wydał pieniędzy w błoto i powinien się cieszyć że we mnie zainwestował :)
Pracuje na systemach FANUC 21i-T. Chciałbym od was uzyskać informacji takich przydatnych jak cykl gwintowania dajmy na to G.. x.. Q.. R.. Z.. do czego służą poszczególne oznaczenia i przykład dowolny :) tak jak i cykl wiercenia oraz toczenia planowania ponieważ jak ostatnio pisałem program na maszynę to długo zeszło wpisywanie jak miałem długi przedmiot planować tak to tylko dobiorę posuw obroty i będzie leciało :) wiertło zrobiłem na 2 razy aby mi nie ułamało sztuki :) możecie też dorzucić oznaczenia M8 M9 choć wiem że to chłodziwo ale człowiek zapomina :) dodam że pracuję na maszynach numerycznych koło 3 dni :) ale programowanie miałem 4 lata w szkole :)
Pozdrawiam Przemek.

Tagi:

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skrzat » 20 lis 2012, 20:56

kup sobie ksiazke "OBSŁUGA I PROGRAMOWANIE OBRABIAREK CNC PODRĘCZNIK OPERATORA" W. Habrata, sa tam opisane wszystkie Gkody oraz cykle maszynowe na podstawie Sinumerika, ale o Fanucu tez jest sporo

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”