Witam
Poszukuję bezpiecznika do wyżej wspomnianej tokarki bułgarskiej. Parametry to 500v, długości 45mm., średnica około 7mm. Zdjęcie poniżej. Niestety wypytuję w sklepach ale nikt nie jest mi w stanie pomóc. Może tu się uda.
Nie spotkałem się z takim wymiarem bezpieczników. Najbliższy mi znany to 6,3x32mm, 10,3x38mm potem 14x51mm. Jak nie znajdziesz, to może trzeba pomyśleć o wymianie gniazda na typowe u nas i wtedy nie będzie problemu. Chyba że to zwykła oprawka wkręcana to może ten 6,3x32 by pasował jak dodasz przedłużkę miedzianą lub adapter http://www.tme.eu/pl/details/0031.1613/ ... /schurter/#
Prawdopodobnie długość tego bezpiecznika jest zdeterminowana przez jego napięcie pracy. Zapobiega to przebiciu, co zapewnia bezpieczeństwo. Pamiętaj, że podstawowym i najważniejszym parametrem bezpiecznika prąd znamionowy. Napięcie pracy też nie może być mniejsze od 500V.
Znamionowa wartość prądu gwarantuje wyłączenie niezależnie od napięcia, a napięcie znamionowe gwarantuje pewne gaszenie łuku maksymalnie do napięcia znamionowego. Jeśli podałem bezpiecznik o długości 32mm na 500V to będę tak samo dobre jak te 45mm.