Od dłuzszego czasu noszę się z zamiarem zakupu mini tokarki, którą planuję wykorzystywać głównie do celów hobbystycznych. W temacie obróbki metali/niemetali jestem początkujący, w technikum miałem przyjemność pracy z tokarkami, frezarkami, szlifierkami, itp. sprzętem. Sporo w tamtym czasie "wystrugałem" różnej maści detali, oczywiście pod przychylnym okiem profesora

Chciałbym móc wykonywać gwinty, zależy mi zarówno na gwintach prawych jak i lewych. Jak już jestesmy przy gwintowaniu to wspomnę, że chciałbym bez większych problemów i nie bojąc się o sprzęt mieć możliwość wykonania gwintu w metalu M6, M8, sporadycznie M10 lub M12. Co do wymiarów elementów obrabianych, hmm, na razie są to drobne rzeczy wagowo i gabarytowo, wstarczy 120 nad łożem, 70 nad suportem, 300 w kłach ale to na razie. Wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, w sumie wolę też mieć maszyne cięższą, stabilniejszą z zapasem możliwości. Być moze w przyszłości pomyślę poważnie nad jakąś frezarką, może jako przystawka do tokarki.
Moje wymagania raczej dyskwalifikują urządzenia z kołami zębatymi z tworzywa. Nie wiem też jakie sa zalety i wady regulacji prędkości: płynna elektronicznie i stopniowa np. za pomocą paska i kół pasowych. Nie chcę też studiowac matematyki, w związku z tym podziałka noniusza tylko w mm.
Obecnie zastanawiam się nad mini tokarką C6 ale bardzo proszę o wszelkie informacje o innych podobnych tokarkach z podobnymi możliwościami i w tej cenie. Nie ukrywam, że cana ma dla mnie bardzo duże znaczenie.
Bardzo proszę osoby, które posiadają tokarkę C6 o podanie wszystkich jej parametrów - nigdzie nie mogę tego znaleźć. Było juz o C6 w innym poście, zebrała pozytywne opinie ale niestety konkretów mało.
Z pewnością coś pominąłem, proszę aby mi pomóc ewentualnymi pytaniami.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Tosiek