Zakup tokarki CNC do produkcji seryjnej

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
szafski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9

Zakup tokarki CNC do produkcji seryjnej

Post napisał: szafski » 20 sty 2011, 19:40

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum, po przeszukaniu forum o tokarkach niestety nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. Proszę zatem o pomoc zakładając nowy temat.

Planuję zakup tokarki cnc. Jestem na etapie sondowania którzy producenci i modele są godni polecenia, a których unikać. Proszę więc Was o opinie na temat tokarek solidnie wykonanych, wytrzymałych a także z rozsadnymi cenami serwisowania/czesci zamiennych.

Poszukuję tokarki używanej, detale jakie będę wykonywał to oprawy oczek ciągarskich o średnicach od 28 do 200(tu zdjęcie poglądowe detalu ) Jest to produkcja małoseryjna, ale powtażalna do własnych zastosowań(jestem producentem narzędzi ciągarskich). Szukam tokarki o sterowaniu numerycznym z możliwością sterowania ręcznego. Tokarka powinna być dosyć precyzyjna.

Bardzo bym prosił o informacje jakich producentów lub modele polecacie. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 24 sty 2011, 20:56

Takie konwencjonalne maszynki ze sterowaniem Sinumerik 810 robi Weiler. Może ci się uda kupić gdzieś używaną, bo nowe są dość drogie. Ale jest to jedna z niewielu maszyn, które zawsze są godne uwagi przy zakupie. Niemieckie materiały, z których są zbudowane, to nie chińska stal, a poza tym znam kilka maszyn z tej firmy i ciągle pracują.

Autor tematu
szafski

Post napisał: szafski » 25 sty 2011, 23:41

Dziękuję za informację.
Przeszukałem co nieco internet i znalazłem kilka tokarek Weiler. Niestety nie z poleconym przez Ciebie sterowaniem.
Wiesz może na co zwracać uwagę przy ewentualnym zakupie maszyny używanej? Na jakie podzespoły?

Darius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: Darius » 30 sty 2011, 19:05

Swego czasu pracowałem na tokarce manualnej ze sterowaniem fanuc.Prosty program wyświetlany w postaci graficznej.Tokarka sztywna i program bardzo łatwy,a nazwa o ile dobrze pamiętam "panacho" lub panachio,ale nie jestem pewien pisowni.Jakiś czas temu widziałem adres przedstawiciela w necie,ale teraz mnie nie łączy ze stroną.W nazwie przedstawiciela,lub firmy w kraju jest "CBKO".Super się na tym pracowało.

bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bob35 » 30 sty 2011, 19:50

Lepiej napisz jaka kwotę zamierzasz przeznaczyć
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.

Autor tematu
szafski

Post napisał: szafski » 03 lut 2011, 21:59

Darius pisze:Swego czasu pracowałem na tokarce manualnej ze sterowaniem fanuc.Prosty program wyświetlany w postaci graficznej.Tokarka sztywna i program bardzo łatwy,a nazwa o ile dobrze pamiętam "panacho" lub panachio,ale nie jestem pewien pisowni.Jakiś czas temu widziałem adres przedstawiciela w necie,ale teraz mnie nie łączy ze stroną.W nazwie przedstawiciela,lub firmy w kraju jest "CBKO".Super się na tym pracowało.
Chyba kojarzę te tokarki. Są to bodajże hiszpańskie Pinacho, tak? Bodajże firma TOP jest jej przedstawicielem, o ile się nie mylę.

Na tokarkę używaną planuję prznaczyć od 50 do 70 tysięcy złotych.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 04 lut 2011, 20:46

chodziło mi o coś takiego: http://www.weiler.de/75.html

Masz multifiks dla narzędzi, a spokojnie jesteś w stanie znaleźć coś używanego. Na gorąco: http://www.gebrauchtmaschinen.de/en/ver ... 1622_12380 - ale myślę, że ofert znajdziesz więcej.

To sterowanie nazywa się sterowanie CNC Weiler D3 na bazie SINUMERIK, ale jest praktycznie tylko wersją Sinumerika 810. Masz długość toczenia 750mm, średnica toczenia nad łożem 330mm i średnica toczenia nad suportem 165mm. Chyba ci wystarczy.

Następna: http://www.werkzeug-maschinen.info/sear ... ?id=102174# - Maschine aus Lehrwerkstatt - z warsztatu szkolnego.

A tu masz ciut inną, ze Sztutgartu, http://www.maschinensucher.de/G853911/Weiler-e35.html tu masz zdjęcie identycznej:

Przepraszam, że się nie odzywałem wcześniej, ale naprawdę mało mam ostatnio czasu.

Gabryel
Posty w temacie: 1

Post napisał: Gabryel » 05 lut 2011, 20:13

tug 56 z Andrychowa lub tuj-ka z Tarnowa .sprawdzone ,serwis na miejscu ,łatwiej sprzedać,

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 06 lut 2011, 20:38

Gabryel pisze:tug 56 z Andrychowa lub tuj-ka z Tarnowa .sprawdzone ,serwis na miejscu ,łatwiej sprzedać,
No to ciekawe, bo z kimkolwiek bym nie rozmawiał, nikt andrychowskich maszyn nie poleca. Owszem, mają ciekawe projekty (choćby ten Giewont, mała karuzela), ale wykonanie do tej pory było wielkim problemem tej fabryki. Czyżby się coś w tej kwestii zmieniło.

Bo maszynka jest fajna, też z multifiksem, tylko jak z poziomem hałasu dokładnością. Weilerki sa w tym temacie bardzo dobre, no ale skoro jakość bielskiego Fiata się poprawiła, to może i andrychowskie maszyny lepiej są wykonywane.

Darius
Kontakt:

Maszynka z Andrychowa

Post napisał: Darius » 12 lut 2011, 20:55

Swego czasu wysłałem zapytanie ofertowe do tego producenta.
Oferta mnie rozłożyła,kompletny negatyw.
W ofercie podwójnie podana cena za transport.Raz podane,że transport kosztuje kilka groszy za 1km plus 500zł.Na dole oferty znowu podana cena transportu maszyny za 1km i koszt już rośnie w tysiące-oczywiście odległość duża.Do tego mam płacić za hotel ekipy montującej :evil: i kilka innych bzdur.Krótko mówiąc cena i sprawy związane z transportem,montażem maszyny itp otwiera się scyzoryk w kieszeni.
Sami sobie strzelają samobója.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”