Przeróbka tokarki na cnc

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Maniek_22
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Przeróbka tokarki na cnc

Post napisał: Maniek_22 » 26 sty 2012, 19:59

Witam
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie temat przerobienia tokatki konwencjonalnej na CNC. Mam możliwość kupić niedrogo lekko wysłużoną tokarkę o dł. toczenia ok 1200mm.

Tokarka ma być głównie do drewna, ale również do niewielkich elementów metalowych, generalnie konstrukcja ma zapewniać możliwość obróbki metalu przy przyzwoitych osiągach, ma to być maszyna home made, ale też w razie potrzeby mogąca na siebie zarobić.
Przez ostatnie parę lat zebrałem trochę sprzętu m.in prowadnice, śruby kulowe, sterowanie servonapędów itd. Temat się będzie powoli rozwijał daje sobie czas do końca roku, w związku z tym będe miał wiele pytań do bardziej doświadczonych kolegów.
Na początek mam pytanie odnośnie sterowania wrzecionem. Zamierzam do napędu wrzeciona zastosować dwa silniki jeden zwykły trójfazowy sterowany falownikiem i drugi serwo jako trzecia oś C. Oba były by na paskach zębatych i zależnie od potrzeb jeden z nich napędzałby wrzeciono. W związku z tym mam pytanie - servo chciałbym żeby miało conajmniej 1,5 kW jaki sterownik do tego zastosować, sterowniki od cs-lab mają max 1 kW, są jeszcze od cncdrive, ale czy one rzeczywiście udźwigną taką moc?? Czy mach turn ma obsługę 3 osi?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 sty 2012, 00:24

Polecam twojej uwadze wpisy kolegi Kamara, propagatora przerabiania maszyn konwencjonalnych na CNC, i oprogramowanie LinuxCNC - obsługuje i 9 osi bez problemu, łatwo się programuje.

Autor tematu
Maniek_22
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Maniek_22 » 27 sty 2012, 10:17

Jeżeli chodzi o program to narazie jestem za machem, bo go znam z plotera i nie mam specjalnie do niego uwag, chodził stabilnie. Martwie się bardziej tym sterowaniem wrzecionem, będę polował na jakieś serwo używane większej mocy, ale czy znajdę jakiś sterownik za przystępną cenę, do sterowania osi mam sterowniki cs lab plus smoothsteppera i dość solidne używane serwa. Drugi największy problem który widze przy budowie tej tokarki to ustawienie prowadnic tocznych (powiercenie otworów w łożu) w osi do wrzeciona.

[ Dodano: 2012-01-27, 10:32 ]
Czy ktoś miał styczność z takim sterownikiem http://www.cncdrive.com/DG2S_16035.html
i czy rzeczywiście wysteruje tym silnik 1,5-2 kW

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”