tus 25 problem

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
156julek06
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

tus 25 problem

Post napisał: 156julek06 » 19 mar 2011, 23:35

Witam.Jestem nowy na tym forum i mam problem z niedawno zakupioną, pierwszą tokarką tus 25. Zaczęło coś stukać w skrzynce biegów przy większych prędkościach. Zdjąłem pokrywę szukając przyczyny i zauważyłem, że gdy pokręcałem lekko uchwytem (ustawiłem tak tryby by nie zazębiały się z wrzecionem, jedynie jeden od napędu posówów jest na stałe zazębiony) wyczułem, że lekko się przycina gdzieś w trakcie połowy obrotu. Hałas ten dobiega raczej z tyłu skrzynki biegów, czy potrzebna będzie wymiana łożyska czy raczej to coś innego. Dodam, że przy odłączonym wrzecionie tego hałasu niema, a tokarka przy wyższych obrotach była raczej głośna.
Następna rzecz to l drgania, które za obserwowałem przy przecinaniu na przyleganiu płaszczyzn między saniami narzędziowymi, a obrotnicą ("buja" się między rogiem gdzie zamocowany jest nóż, a rogiem po przekątnej) czy trzeba dać obie płaszczyzny do szlifowania?

Tagi:

Awatar użytkownika

WIT1993
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: WIT1993 » 20 mar 2011, 13:24

Sprawdź czy nie ma ubytków na zębach ze skrzyni biegów tych które odpowiadają za wysokie obroty :grin:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 mar 2011, 13:44

Chyba tak na odleglość to nikt ci nie zdjagnozuje usterki. To że w polowie obrotu idzie ciężej to może być też skrzywienie walka.to tęż slychać w postaci przerywanego chalasu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”