Witam. Zastanawiam się nad kupnem tokarki. Parametry jakie mnie interesują to ø toczenia nad łożem 500mm , długość toczenia w granicach 1000- 1500mm. Upatrzyłem sobie już parę maszyn. Moją uwagę zwróciły głównie:
- Huichon 5 - koreańska
- Cu 500 i Cu 580M - bułgarskie
- 16k20 - sowiecka
Może ktoś miał styczność z ww. tokarkami i zechciałby podzielić się swoją opinią na jej temat i na co warto zwrócić uwagę. Szczególnie interesuje mnie ta koreanka.
wybór tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
kolego wpisz w gogle eurometal polska i tam w ofercie znajdziesz tokarki
my mamy jedną z nich <500X1500 uchwyt 315 > pracuje na niej od 2 lat , jedyna awaria to zużyty hamulec wrzeciona .dorobiłem okładziny z ebonitu i bomba
w ich ofercie praktycznie jest jedna tokarka ale o rożnych wymiarach , rożnym wyposażeniu tzn hamulec elektryczny czy mechaniczny , sprzęgło zwykłe czy elektryczne, z odbojem przeciążeniowym czy bez , z 2 łozyskami i panewką wrzeciono czy tylko 2 łożyska
to jest porostu 1 konstrukcja w rożnych wydaniach , w porównaniu do starego tuba 50 tu moge sie mylić co do nazwy ale jest to 2 pryzmówka jest większa ale jakbyś ją ogołocił z osłon to będzie taka sama , jest taka sama sztywna i przede wszystkim po 2,5 roku pracy łoża są całe i nie ma oznak zużycia
my mamy jedną z nich <500X1500 uchwyt 315 > pracuje na niej od 2 lat , jedyna awaria to zużyty hamulec wrzeciona .dorobiłem okładziny z ebonitu i bomba
w ich ofercie praktycznie jest jedna tokarka ale o rożnych wymiarach , rożnym wyposażeniu tzn hamulec elektryczny czy mechaniczny , sprzęgło zwykłe czy elektryczne, z odbojem przeciążeniowym czy bez , z 2 łozyskami i panewką wrzeciono czy tylko 2 łożyska
to jest porostu 1 konstrukcja w rożnych wydaniach , w porównaniu do starego tuba 50 tu moge sie mylić co do nazwy ale jest to 2 pryzmówka jest większa ale jakbyś ją ogołocił z osłon to będzie taka sama , jest taka sama sztywna i przede wszystkim po 2,5 roku pracy łoża są całe i nie ma oznak zużycia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Mam huichion 5 świetna sztywna tokarka szeroki zakres gwintów, obsługa jej to czysta przyjemność, szybki posuw, ciężki KOŃ na rolkach chodzi jak po maśle duży prześwit wrzeciona ponad 70 mam uchwyt 315 a i tak jest miejsce do łoża, jedyny MINUS to silnik 11 kw oraz hamulec ( u mnie wyłączony) ponieważ podczas włączenia hamulca dedykowane są lewe obroty i światło przygasa. Ale polecam jeżeli jest w dobrym stanie.