Współosiowość narzędzia (wiertła) względem wrzeciona

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
wittmot
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Współosiowość narzędzia (wiertła) względem wrzeciona

Post napisał: wittmot » 04 lis 2010, 12:41

Witam,

Firma boryka się z problemem bicia konturu przedmiotu obrobionego(0,03 - 0,05). W celu usunięcia problemu zakupione zostały gniazda mocujące (hudrauliczne) firmy MAPAL z możliwością regulacji położenia osi narzędzia w dwóch płaszyznach.
Pozytywnym skutkiem takiego rozwiązania bedzie możliwość ustawienia pozycji wrzeciona i gniazda narzędzia teoretycznie w jednej osi (czyli wrzeciono i gniazdo będą lepiej dopasowane pod względem geometrycznym).

Aby to wykonać, na wrzecionie umieszcza się czujnik mikronowy, a w oprawce trzpień kontrolny (bardzo dokładnie wykonany).
W tym momencie pojawia się problem ponieważ nie wiem, czy rysować taki trzpień i wykonywać na zamówienie, czy może dostępne są na rynku takie trzpienie. Dokładnie chodzi mi trzpień o średnicy 4mm i długości ok 80-100mm Do tej oprawki obecnie używamy wiertła o średnicy chwytu fi4h6 Tolerancja (0,-0.008)

Proszę o poradę

Pozdrawiam serdecznie

Tagi:

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 04 lis 2010, 15:19

Mysle, ze kup sobie wypychacz do form 4mm, bedzie on na pewno prosty, na całej długosci ma jednakową srednice , dotniecie go na długośc i po problemie. Wypychacz do form ma chyba 5 mikronów w minusie.
Zapomniałem, dodać iz te wypychacze sa szlifowane na wymiar , hartowane bądz tez azotowane. Polecam wyroby FPCK Bytowa, jedno jest pewne jak kupiśz od nich to na pewno będzie idealnie prosty i bedzie " trzymac średnice na całej długośći" Inną metodą jest zlecenie wykonania takiego wałka na bezkłówce lub nawet i na szlifierce kłowej. Są fachowcy co zrobia ci na kłach 100mm czwórki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”