Jestem tu początkujący (mechanik, obróbka skrawaniem, otarłem się o maszyny CNC na Sinumeriku 810T; lecz mało pojęcia mam o elektronice).
Kieruję do Was prośbę o pomoc w doborze silnika do posuwów, sterowników, zasilaczy, falowników, itp. elektroniki.
Założenia:
1. Na maszynie chcę obrabiać proste, średniodokładne, elementy stalowe, z przewagą typu wały:
- stożki (czasem może być mały posuw X lub Z)
- gwinty (synchronizacja obrotów i posuwu).
2. Sterowanie z komputera PC.
3. Podzespoły nowe: napędy X i Z (silnik-sprzęgło-przekładnia śrubowa toczna-suport/imak, bez przekładni pasowej), prowadzenie suportu i sań narz. na razie bez zmian.
4. Podzespoły tradycyjne: imak narzędziowy ten sam; uchwyt samocentrujący z mocowaniem ręcznym (na razie to samo).
Dane maszyny:
1. Silnik do napędu wrzeciona pozostaje ten sam: AC 380V 3-fazowy 0,75/1,1 kW (tabliczka na zdjęciu).
2. Przekładnia pasowa (pas klinowy) silnik-wrzeciono 0,14 - 2,2; teraz mam przełożenie i=2,2.
3. Obecne sterowanie ma gdzieś zwarcie i wypala korki, chcę je wypiąć; silnik sprawdziłem podpinając oddzielnie i działa.

Obliczenia wstępne napędów X Z:
Z mocy silnika 0,8 kW (zakładam niższą), wychodzi, że główna siła skrawania dla stali będzie Fc=500N (przy szybkości skr. V=100 m/min), co daje mi przekrój wióra Ap=0,2 mm2 (niewiele).
Zatem:
Pozostałe siły składowe zakładam: siła odporowa i posuwowa będa po około F=200N, co dla podziałki śruby tocznej p=5mm daje mi moment na śrubie M=0,4Nm, plus tarcia, opory itp. załóżmy, że silnik z momentem 1,0 Nm powinien wystarczyć.
Zastosuję śrubę kulową ds=20mm dla Z i ds=16mm z podziałkami p=5mm.
Mam pytania/prośby o radę:
1. Który z programów sterujących byłby najbardziej odpowiedni (toczenie gwintów, regulacja n wrzeciona), przy czym pochwalę się, że nienawidze myszki.
2. Jaki falownik?, ktoś podpowiadał, że większej mocy niż silnik, tj. 1,5 kW, ale jaki typ?
3. Najłatwiej byłoby zastosować silniki krokowe, ale czy opcja z serwosilnikami nie byłaby dużo droższa?
Wiem, że cała elektronika włącznie z programem musi współgrać, dlatego liczę na Wasze propozycje doboru elektroniki.
PS: w lutowanie nie powinienem się bawić, pod względem mechanicznym raczej poradzę sobie.
Czytałem wątek modernizacji kolegi "bartuss1"
https://www.cnc.info.pl/topics56/tsb20- ... hlight=tsb
ale wątek jakoś zamarł.
Jak coś z tego wyjdzie ... to będę ją ciągle unowocześniać ...