Poszukuję suportu tokarki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
MIMOTO
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Poszukuję suportu tokarki

Post napisał: MIMOTO » 23 lip 2010, 14:05

Witam!

Poszukuję sposobu na wykonanie lub chciałbym kupić suport z imakiem nożowym, który można by zamocować na łożu tokarki do drewna. Chodzi o możliwość toczenia niewielkich elementów z tworzyw sztucznych przy zachowaniu dokładności tokarki do metalu. Zdaję sobie sprawę z braku możliwości przesuwu suportu dolnego wzdłuż łoża tokarki. Ruch w tym kierunku ograniczony byłby do ruchu suportu górnego. Mam dwie przyzwoite tokarki do drewna i kupowanie kolejnej do metalu mija się z celem przy potrzebie obróbki detali z akrylu. Proszę o pomoc w znalezieniu "gotowca" lub sposobu wykonania.
Pozdrawiam
MIMOTO

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 23 lip 2010, 16:03

Tyko pytanie jak duży ma być ten suport? Tak na pierwszy rzut to pomyślałem o suporcie od OUS 1, ale trudno taki zdobyć. A może zastosować nieduży stolik krzyżowy? Prosty imak nożowy można sobie samemu dorobić lub mocować noże w imadle przykręconym do tego stołu.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
MIMOTO
Posty w temacie: 2

Post napisał: MIMOTO » 23 lip 2010, 22:32

Dzięki za szybką reakcję.
Poszukałem info o OUS-1. Chodzi dokładnie o suport o tych gabarytach. Natomiast sam stwierdziłeś, że jest trudno osiągalny. Był jeden na ALL... za 3 stówki, to było by do przyjęcia. Na razie mam imadło krzyżowe PROMY ale niestety ma za duże luzy. Cała OUS-1 ceniona jest na 2 kzł. Duża przesada. Tym bardziej, że nowy NUTOOL jest do dostania za 2,8 kzł.
Tak więc poszukiwania się zaczęły
Pozdrawiam

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 28 lip 2010, 14:38

wyjaśnij fachowcu co to są za jednostki Kzł... :lol: w układzie SI takie nie widnieją.... nie róbcie ludzie szopy..

A tak na powaznie, ten OUS przezyje 4 nutoole... jesli ma podzielnice, tulejki, koła zmianowe, elementy frezarki to uważam , że 2 tyś zł nie jest ceną dużą.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”