Tokarka TSB-20 Pytanie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Tokarka TSB-20 Pytanie
Witam szanowne koleżanki i szanownych kolegów.
Zastanaiwam się nad kupnem tokarki TSB-20. Mam już jedną upatrzoną, ale jest mały (mam nadzieję) problem. Tokarka, którą upatrzyłem nie posiada dźwigni zmiany prędkości obrotowej (nr 4 na rysunku). Pytanie jest następujące:
1) Czy tą dżwignią zmieniamy prędkość w sposób mechaniczny czy może za pomocą elektryki (jakieś styczniki czy coś podobnego)?
2) Czy można to zrobić nie ponosząc zbyt wysokich kosztów?
3) Czy potrzeba do naprawy tej dźwigni jakiś specjalnych części (czytaj: trudnych do dostania)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd8 ... 4376e.html
Zastanaiwam się nad kupnem tokarki TSB-20. Mam już jedną upatrzoną, ale jest mały (mam nadzieję) problem. Tokarka, którą upatrzyłem nie posiada dźwigni zmiany prędkości obrotowej (nr 4 na rysunku). Pytanie jest następujące:
1) Czy tą dżwignią zmieniamy prędkość w sposób mechaniczny czy może za pomocą elektryki (jakieś styczniki czy coś podobnego)?
2) Czy można to zrobić nie ponosząc zbyt wysokich kosztów?
3) Czy potrzeba do naprawy tej dźwigni jakiś specjalnych części (czytaj: trudnych do dostania)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd8 ... 4376e.html
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
BYDGOST
O śrubokręcie to nie chciałem pisać bo gdy zauważy, że tak można robić to już tak zostanie.
Człowiek z natury jest leniwy i nie lubi się przemęczać, jednak osobiście wolę mieć wszystko zrobione tak jak powinno być.

Mariuszczs
Ciekawe czy nie ma dżwigni czy całego mechanizmu - raczej wątpie żeby założyciel tematu nie wyobrażał sobie prostoty dorobienia wajhy.
Prostotę dorobienia jestem w stanie sobie jakoś wyobrazić

Dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc. Trochę mnie to uspokoiło.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Dźwignią zaznaczoną na rysunku zmieniasz prędkość obrotową silnika. W oryginale tokarka TSB-20 posiadała silnik dwu-biegowy, nie pamiętam zakresu obrotów więc pisał nie będę .Brak tej dźwigni może wskazywać ,że silnik był zmieniony ,lub jest podłączony w jeden sposób na jeden bieg, pytanie który bo drugi jest mniej przydatny.
Tokarki TSB-20 nie posiadają mechanicznej zmiany obrotów wrzeciona innej niż zmiana położenia pasków klinowych na kołach.
Tokarki TSB-20 nie posiadają mechanicznej zmiany obrotów wrzeciona innej niż zmiana położenia pasków klinowych na kołach.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Witam posiadam taką tokarkę i wystarczy jak otworzysz tylko drzwi osłony silnika i sprawdzisz ile przewodów dochodzi do silnika.Jeśli to silnik dwubiegowy powinno iść sześć jeśli normalny tylko trzy.Można także odkręcić cztery śrubki obudowy wyłącznika { tego nr 4} i sprawdzić po prostu czy on jest.Niema tam nic nadzwyczajnego,zwykłe przełączenie uzwojeń silnika. 

jorgo
-