tum 25A za ile można kupić?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
jala
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

tum 25A za ile można kupić?

Post napisał: jala » 04 kwie 2010, 13:37

Witam wszystkich. Zastanawiam się nad kupnem tokarki tum 25A. Mam taką na oku. Ma zrobiony szlif łoża i jest kompletna ale bardzo zniszczona optycznie (pozdzierana farba, itp.) Nie wiem ile za taką tokarkę można zapłacić, oraz czy warto zastanawiać sie nad takim modelem (parametry toczenia odpowiednie dla mnie). Na akcjach i w ogłoszeniach ceny są bardzo zróżnicowane. Proszę o ewentualną pomoc w podjęciu decyzji.

Tagi:

baras
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: baras » 04 kwie 2010, 17:14

Witam
A ja mam takie pytanie:
Chciałbym kupić tokarkę stołową SP 2107B jest to tokarka firmy SPAW SC Kraków jest ona podobno sprowadzana z Chin lub Tajwanu nie jestem pewien i moje pytanie brzmi czy warto ją kupić? bo słyszałem że w chińskich tokarkach bywają plastikowe koła zębate, nie wiem czy to prawda i proszę o poradę.

Link:http://www.spawsc.pl/pl/narzedzia/tokar ... a-sp-2107b

PS: Tam jest napisane że waży 98kg ale to są błędne dane ona waży ok 260kg.

Marcin Żary
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Marcin Żary » 06 kwie 2010, 11:30

witam

kiedyś na podobne pytanie - dot. 25A, usłyszałem b. mądrą odpowiedź:

"maszyna jest warta tyle, na ile mamy na nią roboty"

A tak poważnie, to myślę że wygląd zew. - optyczny nie ma znaczenia, głównie aby stan był ok., na allegro masz ceny od ok 5 tys do prawie 20 tys. Sam do takowej się przymierzam, i mam trochę mieszane uczucia.
Z jednej strony albo stan tych tanich jest tak kiepski że cena jest niska, z drugiej strony natomiast skąd cena ok 20 tys - czy są to nowe maszyny nie zużyte czy ktoś po prostu liczy na spory zarobek wychodząc z założenia że - "po to są barany aby je strzyc"...

Ja bynajmniej stwierdziłem, że kupię w cenie ok 4 tys dobrą tsb 20 i mi wystarczy, aniżeli kupować za 5 tys w niewiadomym stanie - a raczej nie ciekawym tum 25 - bo na prawie 20 to mnie nie stać i na tyle roboty na nią bym nie miał.
pozdrawiam

rambo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: rambo » 06 kwie 2010, 16:12

kolego jak masz troche kasy to tu masz ciekawom oferte http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=988621378
sorki za wszystkie b??dy ... (dyslektyk) ___________________
Jeżeli pomogłem to wciśnij pomógł
tokarka 16k20
frezarka FYC 26

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”