oblicznie przekładni zębatych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
oblicznie przekładni zębatych
Witam. Jaki jest wzór do obliczania przekładni zębatych ? mam 3 koła zębate w przekładni gitarowej i muszę je tak dobrać żeby mi wyszedł skok gwintu 23...
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Witaj,
może ten programik Ci pomoże:
http://programy.internetstandard.pl/pc/ ... .0.pl.html
gdzie L- to skok śruby pociągowej, M - skok nacinanego gwintu (lub ilość zębów nacinanego koła zęb.)
Więcej informacji o tym programie było gdzieś na forum
może ten programik Ci pomoże:
http://programy.internetstandard.pl/pc/ ... .0.pl.html
gdzie L- to skok śruby pociągowej, M - skok nacinanego gwintu (lub ilość zębów nacinanego koła zęb.)
Więcej informacji o tym programie było gdzieś na forum
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
-
- Posty w temacie: 6
Z tych kół nie złożysz dokładnie ,żadnej przekładni. 23 jest liczbą pierwsza i jeśli nie ma takiego koła ,lub jego wielokrotnosci ,to mozesz złożyć jedynie przybliżenie. Z 4 kół ,które masz najbliższy jest chyba zestaw: a- 48
b 94
c- 90
d- 24
Z trzech nie złozys nic dokładniejszego ,bo trzy to w sumie 2 ,a jedno spina tylko te dwa. Chyba ,ze wśród tych trzech kół,których liczby zębów nie pamietasz ,są koła 46,69,92,lub 115
b 94
c- 90
d- 24
Z trzech nie złozys nic dokładniejszego ,bo trzy to w sumie 2 ,a jedno spina tylko te dwa. Chyba ,ze wśród tych trzech kół,których liczby zębów nie pamietasz ,są koła 46,69,92,lub 115
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
zainteresował mnie ten temat, ale mam troche inne pytanie. jak dobrac koła do tokarki gdy wiemy ze sruba pociagowa jest 1/6" (6 mitek na cal)? tzn chcialbym kiedys dorobic kola zebate do gitary ale nie wiem jakie. mam od niej kola z 20, z65, z127. dodam ze tabliczek nie ma a dtr nie do dostania. tokarka ma tylko gitare i nawrotnice, nie ma zadnej przekladni nortona. szukalem jakiejs tokarki ktora ma taka srube ale nie znalazlem