TSB 20 Czy warto
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
TSB 20 Czy warto
Mam na oku tokarkę TSB 20 z tej aukcji http://allegro.pl/item847495813_tokarka_tsb_20.html Ile można za nią zapłacić bo nie orientuję się w cenach takich tokarek, a maszyna przydała by mi się bardzo. Do tokarki nic niema, żadnego wyposarzenia, kół zębatych. No i wygląda jakby ktoś ją oblał wiadrem oleju, przydało by się ją odnowić trochę (pomalować, wyczyścić) i po drodze pewnie kilka części do wymiany pójdzie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Najlepiej jak najmniejbartkam pisze:Ile można za nią zapłacić

Moim zdaniem - jeśli nie wymaga poważnego remontu można zapłacić 2,5 -3k
Odbiór radze osobisty i przed płaceniem sprawdzić w działaniu maszynę.
jeśli jest wyższa cena raczej nie warto.
Na allegro trafiają się maszyny tego typu w cenie jaką podałem.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
witam chcialem zapytac jaka tokarke stolowa wspolczesnej produkcji moglibyscie polecic tak by gabaryty max el. toczonego byly podobne jak w tsb-20, zeby mozna bylo latwo do niej dostac czesci i zeby byla to konstrukcja trwala i w miare sztywna. Szukalem na forum i widzialem ze niektorzy kupowali chinczyki, duzo jest takich na allegro ale martwi mnie ze kola zebate w niektorych sa plastikowe i taknaprawde niewiadomo jaka jest ich dokladnosc kinematyczna. Zastanawialem sie tez nad kupnem tsb-20 ale pewnie trzeba by bylo zrobic regeneracje = dodatkowy koszt. wiadomo z czesciami tez moze byc do niej problem a regeneracji typu szlifowanie loza wiecznie nieda sie robic:D a i budzet tak do 5000zl.
Z góry dzieki za wszelka pomoc
Pozdr
Adek
Z góry dzieki za wszelka pomoc
Pozdr
Adek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Uważam, że należy kupić nową tokarkę. Stara tokarka będzie wymagała naprawy. Jeśli już stara to raczej większa, żeby miała wszystkie podstawowe parametry. Nowy "chińczyk", pewnie wszystkie są takie, tylko mają różnie napisane, będzie wymagał solidnego złożenia i drobnych poprawek po fabryce. Nowa tokarka z przelotem 20 jest "poręczniejsza" i da się nawet na biurku ustawić. Koła trzeba sprawdzić, ale jak do gwintów będą metalowe, są łatwo dostępne, to można domniemywać, że w napędzie też są metalowe.
-
a co myslicie o takiej http://allegro.pl/item896627989_tokarka ... awa_0.html ? czy ten silnik niebedzie za slaby i czy te wartosci podane bicia wrzeciona i roznicy wysokosci miedzy wrzecionem a konikiem niesa za duze?
-
dziekuje za info. czytalem ze w nutoolu trzeba by jeszcze stary olej zlac, maszyne wyczyscic i nowy zalac przekladniowy. podobno jest tam jakis piach na dnie:D a i jak jest z dokladnoscia kinematyczna nutoola, tzn bicie wrzeciona itd? i chyba sam niebede musial jej rozbierac i od nowa skladac mam nadzieje:D
Pozdr
[ Dodano: 2010-03-04, 17:12 ]
moze ktos z forum ma do sprzedania tsb-20
??
Pozdr
[ Dodano: 2010-03-04, 17:12 ]
moze ktos z forum ma do sprzedania tsb-20