Colchester Master 2500 remont

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
mauzer
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9

Colchester Master 2500 remont

Post napisał: mauzer » 03 mar 2016, 19:39

Witajcie

Mam do remontu zakupioną niedawno tokarkę jak w temacie.

Łoże jest bardzo wytarte, nakrętka śruby ma luz jak Ustrzyków do Szczecina pewnie sama śruba równiez dostała ostro po du*** - mniejsza o to, reszta śmiga.

Zapuściłem wczoraj żurawia we firmie niedaleko mnie AFM producent niegdyś dobrych tokarek :) jako że wykonuja remonty obrabiarek..
no i, dobrze że miałem zawiązane buty bo o mało mnie z nich nie wyj... jak usłyszałem wyliczanke cenową - szlifowanie łoża 4.500 potem wylewanie tez tyle no powinno się w 10500 zmieścić ale nie musi :lol:

Oświećcie mnie a najlepiej napiszcie jak można zrobić to w normalnych pieniążkach gdzies w okolicy Bielska Białej ew. śląska i ile max powinno kosztować przefrezowanie, przeszlifowanie łoża i napawanie suportu + obróbka.

Dziękuję za pomoc!

Tagi:

creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: creative1agh » 03 mar 2016, 23:12

Kilka już lat temu, właśnie u nich, szlifowaliśmy praktycznie wszystko z frezarki mas fv2a - poza jedną parą jaskółek.
Coś w okolicach 3 - 4 tys.
Tak, że kwota którą podałeś nie wygląda mi na wygórowaną.
Swoją drogą zrobili robotę bardzo ładnie, poza jednym szczegółem, że zniwelowali kąt na jednym z klinów i trzeba było to przerobić.

baniok
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: baniok » 04 mar 2016, 22:53

Co do regeneracji łoża nie pomogę bo jeszcze tego tematu u siebie nie przerabiałem.
Do reszty podzespołów może warto spytać się w Farem Bielsko Biała lub Wokar który mieści się w Hałcnowie.

Najlepszym rozwiązaniem to chyba poszukać dobre "fachowca" który śruby/nakrętki ogarnie w domu a Ty dostarczysz tylko materiał.

Autor tematu
mauzer

Post napisał: mauzer » 05 mar 2016, 19:01

Dzięki na pewno tam zapytam.

Co do przygotowania maszyny do regeneracji łoża to sobie poradze jako elektromechanik urządzeń przemysłowych lol :)

Czytałem gdzieś o kimś w Porębie kto dobrze zna się na regeneracji łoża tokarki, musze zgłębić temat.

bodzio18

Post napisał: bodzio18 » 05 mar 2016, 19:11

Witam w woj. Śląskim jest gościu w Porębie który szlifuje łoża maszyn w dobrej cenie. Sam w przyszłym tygodniu będę zawoził do niego łoże do przeszlifowania, ale wylewanie czy też wstawki w suporcie pod prowadnice będę robił sam żeby obciąć koszty.Ale jak z nim pogadasz to on chyba robi pełne remonty obrabiarek. Jak kolega chce to dam ci namiary na niego pisz w priv.

Autor tematu
mauzer

Post napisał: mauzer » 06 mar 2016, 00:28

bodzio18 pisze:Witam w woj. Śląskim jest gościu w Porębie który szlifuje łoża maszyn w dobrej cenie. Sam w przyszłym tygodniu będę zawoził do niego łoże do przeszlifowania, ale wylewanie czy też wstawki w suporcie pod prowadnice będę robił sam żeby obciąć koszty.Ale jak z nim pogadasz to on chyba robi pełne remonty obrabiarek. Jak kolega chce to dam ci namiary na niego pisz w priv.
"Zakład Obróbki Skrawaniem Poręba Krzysztof Hąc" czy o kimś innym mowa?

dwie trzy stówki w te czy we wte nie gra roli, ma być zrobione na igłę i mnie przeżyć :)

baniok

Post napisał: baniok » 06 mar 2016, 19:22

Napisz później jak sytuacja koszta itp dla potomnych jeśli można

bodzio18

Post napisał: bodzio18 » 07 mar 2016, 21:09

Tak właśnie ten zakład miałem na myśli.

Autor tematu
mauzer

Post napisał: mauzer » 08 mar 2016, 21:49

Rozmawiałem dziś wstępnie z Panem Krzysztofem z Poręby - wyprowadzenie łoża w kiepskim stanie to 1000pln/mb powiedział mi jeszcze że gdy nie ma znacznego zużycia to cena może być niższa. (brzmi rozsądnie). Czas oczekiwania 2 tygodnie, a jeśli chodzi o kompletny remont łoża, suportów i geometria to miesiąc.

Do dwóch tygodni zabieram się za rozbiórke tokarki - porobie fotki jak to wygląda.

ocemar
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ocemar » 11 mar 2016, 06:21

mauzer pisze:Rozmawiałem dziś wstępnie z Panem Krzysztofem z Poręby - wyprowadzenie łoża w kiepskim stanie to 1000pln/mb powiedział mi jeszcze że gdy nie ma znacznego zużycia to cena może być niższa. (brzmi rozsądnie). Czas oczekiwania 2 tygodnie, a jeśli chodzi o kompletny remont łoża, suportów i geometria to miesiąc.

Do dwóch tygodni zabieram się za rozbiórke tokarki - porobie fotki jak to wygląda.
Czekam, czekam na relacje z remontu.
Czy w Twojej tokarce masz lozyska Gamet?
Mam do remontu tokarke Colchester Student 6'' z 1960 wiec chetnie przesledze Twoj watek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”