tokarka do drewna

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
dellos
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

tokarka do drewna

Post napisał: dellos » 03 sty 2010, 04:51

Szukam małej dobrej tokarki do drewna, materiały jakie mam zamiar obrabiać są o wymiarach ok. fi 5-7cm i dł. max 75-80cm. Na tokarce chcę toczyć tylko drewno, więc nie wydaje mi się, bym potrzebował czegoś większego niż tokareczka biurkowa.

Maszyna na 220-240V będzie dodatkowym atutem ale nie wiem czy warto kupować produkt gotowy nowy za 500zł z alledrogo, z drugiej strony Nutool 550 jest dla mnie za droga. Prosił bym po poradę czego mam szukać, co jest warte grzechu chętnie używane, nie zależy mi na nowiutkiej a na miłej w obsłudze.

Będzie to moja 1 maszyna, nie mam pojęcia o toczeniu kupuję w celu nauki ale chciałbym by mi starczyła na dłużej.

Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 03 sty 2010, 11:35

Dobrze się zastanów, co chcesz toczyć. Typowa tokarka do drewna umożliwia toczenie narzędziami ręcznymi opartymi o podpórkę. Brak jest suportu. Jeżeli chcesz toczyć elementy drewniane nożem tokarskim, to potrzebujesz małej tokarki "do metalu". Decyzja podjęta teraz przesądzi o rodzaju tokarki.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Grzegorz53 » 03 sty 2010, 13:43

Witam
Wybór tokarek do drewna "używanych" jest spory, nawet na Allegro. W cenie od 300 do 1000 zł można znaleźć coś co zadowoli mało - średnio wymagającego tokarza. Z reguły tokarki do drewna małe są przeznaczone dla majsterkowiczów i ich parametry są minimalne.
Po pierwsze musisz określić gabaryty tokarki ze względu na swoje możliwości lokalowe. Większa maszyna zawsze jest stabilniejsza w pracy. Ale tak małe przedmioty jak napisałeś można nawet toczyć na tokarce za 300 zł, oczywiście przy wykonawstwie jednostkowym, bo do produkcji seryjnej potrzebny byłby kopiał. Taka tokarka waży 30 do 50 kg i można ją po pracy schować , natomiast solidniejsza maszyna to już 150 do 300 kg i musi mieć swoje miejsce stałe.
Minimalne wymagania to 3 prędkości wrzeciona (w zakresie około 400 - 1400 obr./min.), solidny sztywny konik i podtrzymka, możliwość założenia typowego kła obrotowego, kła z zabierakiem, tarczy tokarskiej i uchwytu, silnik minimum 0,37 kW (taki silnik przy jakiejś kolizji np. obrabianego przedmiotu z podtrzymką jeszcze się zatrzyma albo zwolni a przy 1 kW wyrwie przedmiot, czyli mocny silnik jest lepszy ale dla doświadczonego tokarza).
Podsumowując : tokarka za kilkaset zł ale fabryczna, powinna spełnić Twoje wymagania.
Przed decyzją podeślij link.
Pozdrawiam

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: koala.g » 03 sty 2010, 14:38

Witam .
W trące swoje 3 grosze
Z powodu uszkodzenia starej tokarki praktycznie zdezelowana zastanawiam się nad kupnem nowej. Nie wiem czy się bardziej opłaci dorabiać części do starej czy kupić nową.

>Tokarka do ok 1500zł
> Uchwyt 4 szczękowy tego typu
http://www.axminster.co.uk/product-Axmi ... 724871.htm
potrzebuje chwycić element od środka średnica otworu ok 70mm
>Stół krzyżowy z imakiem na noże
>Średnica obrabianego elementu ok 35 cm

Ta wygląda dosyć ciekawie tylko brak stolika krzyżowego
http://www.axminster.co.uk/product-Axmi ... 781208.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”