Tokarka CNC do drewna - Przeróbka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Tokarka CNC do drewna - Przeróbka
Witam. Mam zamiar przerobić tokarko-kopiarke do drewna firmy Hempel na tokarkę CNC.Maszyna toczy element za pomoca dwóch noży zamontowanych w uchwytach ma suporcie poprzeczym.W suportach zamontowane są noże styczne.Suporty nożowe działają na zasadzie dzwigi:z jednej strony zamontowane sa tulejki obrotowe które są prowadzone po szablonie a z drugiej strony sprężyny dociskające je do szablonu.Pierwszy nóż można zablokować tak aby wstępnie obtaczał element na wymiar okulara znajdującego się między suportami.Potrzebuje dokonać takiej przeróbki ponieważ posiadam bardzo duzo zamówień i przestawienie,ustawianie szablou i jego zmiana jest bardzo uciążliwe.Według moich założeń suportami nożowymi sterowały by dwa silniki krokowe ze srubami.Nakrętka byłaby zamontowana na suporcie.Posów jest stały i realizowanyza pomocą listy przymocowanej do suportu i zębatki napędzanej przez przekładnie pasową z silnika.Nie wiem jakie silniki i sterowniki zastosować a także czym to sterować.Dokładość nie musi być duża.Proszę o pomoc w razie czego moge podesłać jakieś zdjęcia maszyny.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Po przeróbce na CNC wzorzec będzie w postaci programu. Suport trzeba odsprzęglić i zastosować odrębny silnik. Sanki narzędziowe napędzamy drugim silnikiem. W zależności od średnicy toczenia można zastosować dwa imaki (po obu stronach materiału) a w nich zamocować dwa różne noże.
Fotki mile widziane.
Fotki mile widziane.
-
Interesuje mnie tylko przerobienie imaków nożowych na sterownie cnc.Posów poprzeczy jest ok ,w drewnie nie ma to takiego dużego znaczenia jak w metalu.Jakim programem to sterować i jakie silniki i sterowniki zastosować.Planuje zastosowac tam śruby trapezowe.Najczęściej pierwszy nóż toczy zgróbnie a drugi wykańczająco.Z tył posiadam dwa suporty stałe do noży stycznych kształtowych które wykańczają końcowo bardziej skąplikowne kształty.Noże te mają dokładnie kształt danego elementu i przejerzdzają pod nim.Ze względu na koszty ok 1500-2000 za nóż są stosowane tylko przy dużej produkcji.
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jak na nóz mozesz wydac 2 tysiące to i równie dobrze mozesz wydac na srube kulowa pociągową kilkaset zł - dokładniejsza od trapezówki chociazby w tym względzie ze po zakonczeniu programu nóz wraca na swoje miejsce zerowe z dokładnością powiedzmy 0,02 mm a nie 0,5mm, pod machem bez problemu pojdzie, program to krzywa konturu z jednej strony
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 3
Obydwa posuwy muszą być sterowane "komputerem" inaczej nic z tego nie będzie. Poza programem Mach można użyć Step2CNC, czy wręcz TURBOCNC (pod DOS). Jeśli maszyna ma być na produkcji, to napęd wyłącznie śrubami kulowymi.Klyzon pisze:Interesuje mnie tylko przerobienie imaków nożowych na sterownie cnc.Posów poprzeczy jest ok
-
Dziękuje za rady.Myślę o zostosowaniu śrub trapezowych ponieważ ta dokładność będzie mi odpowiadała.W moim przypadku to najważniejsze jest to aby maszyny nie ztoczyła za dużo.Toczenia idą potem na automat szlifierski i są szlifowane na wymiar.Na toczeniu zostawia się z reguły 1-1,5 zapasu na szlifowanie.Kiedyś może będe myślał o śrubach kulowych ale narazie wchodzę w temat.Z reguły dokładność wymiarowa nie jest taka ważna co powtarzalnośc kształtowa więc problem odpada.Wieczorem wrzucę zdjęcia maszyny bo z tak na sucho to ciężko jest wam mi pomóc.Nadal nie wiem jakie silniki zastosować ..Na co zwracać uwagę przy zakupie silników i sterowników? Może mogliby coś doradzić.Interesuje mnie także w jakim programie cad/cam można takie model elementu w miare bezpoleśnie i szybko wykonać.Kształty są proste , z reguły łuki wklęsłe lub wypukłe.
[ Dodano: 2009-03-16, 16:25 ]
Kolego Leo przeróbka napędu posówu poprzecznego odpada ponieważ musiałbym zastosować serwo .Wózek jest duzy i ciężki krokówka go nie ruszy.Porusza się między krańcówkami.Na moje oko wystarczyło by tylko dograć wirtualną szybkośc posuwu w programie do tej w rzeczywistości co nie jest znowu takie trudne.Chyba że sie mylę
[ Dodano: 2009-03-16, 16:25 ]
Kolego Leo przeróbka napędu posówu poprzecznego odpada ponieważ musiałbym zastosować serwo .Wózek jest duzy i ciężki krokówka go nie ruszy.Porusza się między krańcówkami.Na moje oko wystarczyło by tylko dograć wirtualną szybkośc posuwu w programie do tej w rzeczywistości co nie jest znowu takie trudne.Chyba że sie mylę
-
- Posty w temacie: 2
witam.
obawiam się że jednak się mylisz .
posuw poprzeczny i wzdłużny musi być skorelowany .
w innym przypadku skąd maszyna będzie " wiedzieć " że ma toczyć ten właśnie kształt .
jak by to było - jednym palcem uruchamiasz maszynę ( jeden posuw i wrzeciono ) a drugim komputer ( do sterowania drugiego posuwu ) .
chyba nic z tego nie wyjdzie .
jak masz robić takie " akrobacje " to chyba taniej i prościej było by zrobić drugą maszynę - tylko do tego celu .
na kopiarce jedziesz długie serie - a na drugiej ( bardziej elastycznej w działaniu) mniejsze .
jak zaczniesz przerabiać obecną to zejdzie tyle czasu że przędzej zarobisz na nową .
pozdrawiam .
obawiam się że jednak się mylisz .
posuw poprzeczny i wzdłużny musi być skorelowany .
w innym przypadku skąd maszyna będzie " wiedzieć " że ma toczyć ten właśnie kształt .
jak by to było - jednym palcem uruchamiasz maszynę ( jeden posuw i wrzeciono ) a drugim komputer ( do sterowania drugiego posuwu ) .
chyba nic z tego nie wyjdzie .
jak masz robić takie " akrobacje " to chyba taniej i prościej było by zrobić drugą maszynę - tylko do tego celu .
na kopiarce jedziesz długie serie - a na drugiej ( bardziej elastycznej w działaniu) mniejsze .
jak zaczniesz przerabiać obecną to zejdzie tyle czasu że przędzej zarobisz na nową .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam wszystkich i ja ostatnio zastanawiałem się nad przerobieniem tokarko-kopiarki do drewna na tokarkę cnc tylko że nie jestem pewien kilku spraw np. jakie muszą być silniki krokowe mocne aby podołał w produkcji dziesięciogodzinnej jaki byłby orientacyjny koszt przerobienia maszyny wystarczy 8 000,00zł? mam Mach3Turn i pobrałem do rysowania eduCAD 2.5 CNC tylko że w eduCad nie można robić rysunków do toczenia jaki najlepiej pobrać program? Mogę prosić o jakieś namiary? Chciałbym pierwsze zobaczyć jak się rysuje np. tralki za chwilę postaram się wysłać fotkę maszyny którą chciałbym przerobić
[ Dodano: 2009-03-16, 17:20 ]
Maszyna może jest stara ale jest bardziej stabilna i solidniejsza od nowych posiadam takich 4szt
[ Dodano: 2009-03-16, 17:23 ]
[ Dodano: 2009-03-16, 17:52 ]

[ Dodano: 2009-03-16, 17:20 ]
Maszyna może jest stara ale jest bardziej stabilna i solidniejsza od nowych posiadam takich 4szt
[ Dodano: 2009-03-16, 17:23 ]
[ Dodano: 2009-03-16, 17:52 ]