Filmy z toczenia na CNC

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Filmy z toczenia na CNC

Post napisał: skoti » 08 paź 2006, 19:25

Zauważyłem ze kilka osób na forum interesuje sie praca na CNC .Wiec z pewnością chętnie obejrzą takie maszyny w akcji . Filmy są nagrywane komórką wiec jakość jest taka sobie .

http://d.turboupload.com/d/1060825/dystans.3gp.html
http://d.turboupload.com/d/1061283/tule ... w.3gp.html
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, 01:50 przez skoti, łącznie zmieniany 2 razy.

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 paź 2006, 19:32

Pomysł fajny i chyba też będę musiał nagrać coś i pokazać ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Autor tematu
skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 10 paź 2006, 01:54

Piracik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Piracik » 16 paź 2006, 19:32

skoti filmiki sa niezle ale mam kilka uwag i moze cos z tego zastosujesz. po pierwsze duzo czasu tracisz na wymiane narzedzi: punkt wymiany narzedzi ustawiaj najblizej wrzeciona jak tylko sie da, poza tym narzedzia masz rozrzucone w glowicy a ona sie dosyc dlugo obraca. staraj sie je ukladac w jakijsc sensownej kolejnosci (wiem ze niektorych sie nie da bo tez mam takie ktorych nigdy nie wyjmuje z glowicy). inna uwaga to podawanie materialy, sadze iz nie masz podajnika dlatego robisz to recznie... widzialem ze nie robisz pojedynczych sztuk wiec mozesz sobie zrobis zderzak ktory bedzie sam wyjmowal material z maszyny 9jest to bardzo proste a sposobow jest tyle ilu tokarzy na swiecie) po trzecie co do drugiego filmiku gdzie robisz detal z mosiadzu, jesli uda mi sie to zamieszcze za chwilke filmik w ktorym robie podobny detal i zobaczysz o ile krotsze czasy mozna na tym uzyskac...

[ Dodano: 2006-10-16, 19:58 ]
to jest ten filmik:
Załączniki
STAR 2 maly.rar
toczenie dyszy
(4.71 MiB) Pobrany 1402 razy
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -

Awatar użytkownika

Autor tematu
skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 16 paź 2006, 21:54

Te detale to nie są takie serie żeby był sens jakiegoś specjalnego ustawiania maszyny . Poprzekładanie narzędzi w sensowne miejsca zajęło by mi więcej czasu niz zysk z tego . Głowica do najdalszego gniazda obraca sie w 3s co przy seri 70szt generuje strate rzędu kilku minut . Co do punktu wymiany miales kiedys sytuacje ze glowica sie pomylila ? Bo ja tak , a ja lubie maszynke na ktorej pracuje i narzedzi tez nie lubie niszczyc :mrgreen: Poza tym różnica w najeździe z x100 z200 a np x50 z50 przy posuwie 30 000 mm/min to ulamki sekund . Oczywiscie stosuje obie rzeczy i jeszcze kilka innych w dozych seriach . Widac to albo i nie :grin:( balem sie ze mi zaleje telefon :???:) w filmiku pod wszystko mówiącym tytułem "bolczyk" . Narzędzia sa w gniazdach 2,3,4 a odjazd na x50 z100 seria 3200 zrobiona w 30h .

Co do automatycznego podawania materiału to myślałem juz nad tym nie jedna godzine . Ale jest jeden poważny problem maszyna nie ma możliwości otworzenia szczek z programu . Tulei zaciskowej nie mam. Jedyny sposob jaki mi przyszedł do glowy podłączyć sie elektrycznie do odbiornika detali i z tamtad sterowac szczekami . Ale szef nie zgadza sie na taka ingerencje w maszyne :???: Jakis czas temu wpadl mi do glowy pomysl żeby zrobic taka tulejka zaciskowa ktora by sie zaciskala pod wplywem obrotów . Cos w stylu sprzęgła odśrodkowego . Narazie pomysł nie ma konkretnego ksztaltu ale może kiedys ? :grin:
Piracik pisze:po trzecie co do drugiego filmiku gdzie robisz detal z mosiadzu, jesli uda mi sie to zamieszcze za chwilke filmik w ktorym robie podobny detal i zobaczysz o ile krotsze czasy mozna na tym uzyskac...
Ten detal jest z brazu . Nie można porównywać automatu wzdłużnego z zwykłą tokarka CNC. Bo za chwile ktoś pokaże film z automatu wielowrzecionowego i będzie obciach i dla mnie i dla ciebie :mrgreen:

Piracik

Post napisał: Piracik » 17 paź 2006, 17:57

oki. zrobie filmik z automatu takiego jak twoj :) tylko musze cos takiego ustawic... masz racje, nie spotkalem sie z sytuacja pomylenia sie przez glowice i szczerze nawet nie wiem jak to sobie wyobrazic... to jest wogole mozliwe? czasami nawet ustawiam glowice tak, ze najdluzsze narzedzie obraca sie kilka mm od materialu.
- Tokarki CNC -

Awatar użytkownika

Autor tematu
skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 17 paź 2006, 22:01

Piracik pisze:nie spotkalem sie z sytuacja pomylenia sie przez glowice i szczerze nawet nie wiem jak to sobie wyobrazic.
To jest tak jak w totku prawdopodobienstwo minimalne ale zawsze jest szansa . Mi sie raz zdazylo ze głowica oszalała prawdopodobnie nie zadzialal jakiś czujnik i zamiast obrócić sie na kolejne narzędzie zaczela sie kręcić cały czas . Dopiero użycie grzyba uświadomiło jej ze robi cos nie tak :roll: . Dlatego zawsze ustawiam punkt wymiany w takim miejscu żeby głowica w razie awarii mogla sie obrócić dookoła .

A tu przy okazji nowe filmiki:

http://d.turboupload.com/d/1089942/dent.3gp.html
http://d.turboupload.com/d/1089941/dent1.3gp.html

Piracik

Post napisał: Piracik » 18 paź 2006, 17:01

majac na mysli minimalna odleglosc wlasnie chodzilo mi o to aby ustawiac ja tak aby mogla sie cala obracac, czyli najdluzsze narzedzie w osi X i Z trzeba brac pod uwage...

[ Dodano: 2006-10-19, 19:18 ]
cos co wczoraj ustawialem:
Załączniki
toczenie redukcji.rar
(4.47 MiB) Pobrany 1043 razy
- Tokarki CNC -

peterMK
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: peterMK » 05 gru 2008, 23:04

Toczenie i wytaczanie. Wałek fi50.

stal-com
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: stal-com » 07 gru 2008, 17:24

peterMK pisze:Toczenie i wytaczanie. Wałek fi50.
Kto programował tą maszynę po co za każdym razem przy zmianie narzędzia wyłanczać obroty? I panu programiście chyba zapomniało się na koniec wpisać komendę włączającą chłodzenie narzędzia bo nie polecam na sucho przecinać wałki na takich obrotach bo płytkę po chwili szlak trafi

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”