Witam,
Mam pytanie co do możliwości wykonania tego detalu, jakbyście się zabrali do tego?
Dzięki
Toczenie w mosiądzu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Toczenie w mosiądzu
Oczywiście, to jest detal do wykonania metodą tłoczenia, z ciągliwego mosiądzu np. M63 albo innego o dużej zawartości miedzi, i z pewnością tak był wykonywany.
Owszem, można to wytoczyć - ale tylko w ilości, przy której cena wałka i toczenia nie przekroczy kosztu wykonania tłocznika i matrycy oraz ceny blachy i robocizny, jednak tłoczenie zabierze bez porównania mniej czasu niż toczenie* tej samej ilości detali.
Toczenie z mosiądzu M58; będzie to upierdliwe, bo ścianki są cienkie, są promienie, trzeba będzie odcinać pod kątem, wszystko na podziałkę, nic "na oko".
Kilka(naście?) sztuk wytoczyć niby można...
*Chyba, że CNC - to skróci czas wydatnie, ale piszesz w dziale "konwencjonalnym".
Owszem, można to wytoczyć - ale tylko w ilości, przy której cena wałka i toczenia nie przekroczy kosztu wykonania tłocznika i matrycy oraz ceny blachy i robocizny, jednak tłoczenie zabierze bez porównania mniej czasu niż toczenie* tej samej ilości detali.
Toczenie z mosiądzu M58; będzie to upierdliwe, bo ścianki są cienkie, są promienie, trzeba będzie odcinać pod kątem, wszystko na podziałkę, nic "na oko".
Kilka(naście?) sztuk wytoczyć niby można...
*Chyba, że CNC - to skróci czas wydatnie, ale piszesz w dziale "konwencjonalnym".
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Toczenie w mosiądzu

Ciekawi mnie jakie ustawisz ciśnienie na szczękach uchwytu aby detalu nie wyrwało / zgniotło.
p.s.
Wytocz stempel , matrycę.
Zrób zwykły przyrząd klepak , a półfabrykat wypal na fiberze.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki