Witam.
Potrzebuję zakupić pręt sześciokątny fi 33-35mm do zatoczenia na nim gwintu 33x3,5mm
Chodzi o zrobienie adaptera do uchwytu 3 szczękowego na uchwyt do drewna 4 szczękowy.
Wkręcę to później w uchwyt do drewna i go po prostu mocował w 3 szczękowym.
Tylko nie mogę znaleźć materiału na to. Co by było najlepsze do takiego adaptera i pracy z narzynką.
Dodatkowo potrzebuję pręt 6kątny fi 7mm znalazłem mosiężny na allegro wiec niby ok.
Oraz pręt 3mm okrągły tego nie znalazłem w jednej ofercie.
Pręty sześciokątne 33-35mm i 7mm.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Pręty sześciokątne 33-35mm i 7mm.
Ok znalazłem że standard będzie 36cm.
Odcinek który najbardziej by mi pasował ma 20cm długości (potrzebowałbym 15cm)
W takim wypadku potrzebowałbym zrobić na końcu stożek morsa 4 na długości 65 mm żeby dodatkowo stabilizować pręt.
Sprawdziłem jak to działa na przedłużce stożka 2 bo takie mam nakiełki do toczenia w drewnie. Z redukcją 4 na 2.
Koncepcja jest ok.
Tylko czy na swojej tokarce która jest bardziej do drewna DNKA-40 zrobię taki stożek?
Odcinek który najbardziej by mi pasował ma 20cm długości (potrzebowałbym 15cm)
W takim wypadku potrzebowałbym zrobić na końcu stożek morsa 4 na długości 65 mm żeby dodatkowo stabilizować pręt.
Sprawdziłem jak to działa na przedłużce stożka 2 bo takie mam nakiełki do toczenia w drewnie. Z redukcją 4 na 2.
Koncepcja jest ok.
Tylko czy na swojej tokarce która jest bardziej do drewna DNKA-40 zrobię taki stożek?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Pręty sześciokątne 33-35mm i 7mm.
Ten pręt sześciokątny ma być po to, żeby go łatwiej złapać? U siebie zauważyłem, że właśnie taki sześciokątny w trzy szczęki jest trudniej wycentrować, sprawdzałeś to? Mam co prawda krzywy chiński uchwyt, ale też kiedyś robiłem sobie takie narzędzia z pręta myśląc, że będzie zawsze ładnie się dawał złapać no i niestety nie