Tokarka Eriksen

Toczenie gwintów, informacje na temat tokarki AEH

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Kami1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Tokarka Eriksen

Post napisał: Kami1 » 03 lis 2019, 07:43

Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowy, więc jak coś źle napisze to wybaczcie.
Od miesiąca jestem posiadaczem tokarki Eriksen 180dn, na internecie jest tylko jedna strona na której coś o niej piszą, ale nie jest to za dużo, chciałbym zdobyć więcej informacji na jej temat, może ktoś się spotkał z taką maszyna byłbym bardzo wdzięczny za każdą informację. Może wykonywać gwinty metryczne, calowe i trapezowe z tego koła zmianowe mam tylko metrycznych. Jeden z problemow to ustawienie tokarki pod gwint, tak jakby brakowało jednego pokrętła. Czy możliwe jest ze na niej trzeba ustawiać gwint również poprzez obroty? Jedna wajche ma od przełożeń 1:1 albo 1:8 później według tabeli ustawiam na dzwigni A, B, C lub D i to tyle z tabeli do gwintów. Instrukcji nie posiadam. Z góry bardzo dziękuję i przepraszam jeśli napisałem coś źle.
Załączniki
IMG_20191009_174150.jpg

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Tokarka Eriksen

Post napisał: RomanJ4 » 03 lis 2019, 21:03

Czy możliwe jest ze na niej trzeba ustawiać gwint również poprzez obroty? Jedna wajche ma od przełożeń 1:1 albo 1:8 później według tabeli ustawiam na dżwigni A, B, C lub D i to tyle z tabeli do gwintów.
To zależy od układu kinematycznego tokarki. Ustawienie odboczki ma znaczenie kiedy gitara napędzana jest poprzez wałek pośredni w skrzynce prędkości, a niekoniecznie musi on być trwale zazębiony z wrzecionem - może być z wałkiem pośrednim przed odboczką, i wtedy obroty wrzeciona nie maja trwałego niezależnego od stanu odboczki stałego przełożenia w stosunku do koła napędzającego gitarę. (wtedy trzeba zwracać uwagę na jej przełożenie(zgodnie z tabela)
Obrazek Obrazek
A nie ma znaczenia jeśli gitara napędzana jest bezpośrednio przez koło(najczęściej 40T) zamocowane na wrzecionie(jak niżej), i wtedy obroty wrzeciona są stale sprzężone z 1 kołem gitary(stałe przełożenie)
Obrazek Obrazek

i wtedy stan odboczki nie wpływa na przełożenie śruby w stosunku do wrzeciona.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”