W rosji wszystko jest lepsze, nawet bison

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: trzasu » 06 kwie 2014, 13:22

kamar pisze: kupiłem rzemieślniczą spawarkę transformatorową i spawałem
Ja tam nie wierzę, pisze do Anta donos, muszą Kamara zlustrować , to nie bywałe by ktoś w tamtych czasach miał spawarkę, to było tak dawno :razz:

Tagi:

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Areo84 » 06 kwie 2014, 13:25

kamar pisze:Q-mać, kupiłem rzemieślniczą spawarkę transformatorową i spawałem płoty i balustrady.
Jak ją kupowałem to sprzedawca proponował żebym wypróbowal a ja podziękowałem bo nie wiedziałem jak się uchwyt trzyma :)
hehe
Kurde, jaki ten PRL był niedobry. Wtedy wystarczyło mieć tylko chęci do roboty, bo było jej w bród . Ale teraz byś miał pewnie jeszcze łatwiej bo dotacje fajne są na rozpoczęcie działalności :cool: .

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: kamar » 06 kwie 2014, 13:35

Areo84 pisze: Wtedy wystarczyło mieć tylko chęci do roboty, bo było jej w bród ..
Tylko mi kartek na mięso nie dali bo działka za duża była :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 06 kwie 2014, 19:27

Moi drodzy - nigdzie na świecie nie ma lekko. I owszem - w krajach, które się już dorobiły, jest lżej. Oni mieli dużo więcej czasu na wypracowanie metod współżycia władzy z obywatelami.

My się dopiero dorabiamy, i uczymy się życia w demokracji. Budujemy ją od podstaw.

Własny dobrobyt zależy tylko i wyłącznie od człowieka. Nie zapewni mu go ani rząd, ani partia czy inny kościół. Oczywiście - jak się jest w rządzie, partii, albo księdzem/pastorem/rabiem, to się z tego czerpie zyski.

Ale szary człowiek musi działać w świecie zastanym, i wykorzystywać wszelkie stwarzane przezeń możliwości.

Problem w tym, że dziś każdemu nierobowi i leniowi wydaje się, że należy mu się życie milionera. A jak okazuje się, że niestety nie, to zaraz pluje na państwo, władzę, ustrój.

Areo84
Posty w temacie: 7

Post napisał: Areo84 » 07 kwie 2014, 18:13

Problem w tym, że dziś każdemu nierobowi i leniowi wydaje się, że należy mu się życie milionera. A jak okazuje się, że niestety nie, to zaraz pluje na państwo, władzę, ustrój
Bardzo trafnie to ująłeś. Zgadzam się z tobą MIKI w 100%. Ale wyobraź sobie że jest jeszcze inna , dość liczna grupa tych co robi i pluje, bo musi robić na nierobów.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: trzasu » 07 kwie 2014, 22:23

skrzat pisze:
GrafRamolo pisze:KGHM był najwiekszą kopalnią miedzi w europie, nawet wykupili największa kopalnię w Kanadzie. A poboczną produkcji jest złoto około 2-4 ton rocznie! Ale nie wiem czy nadal jest nasz.
W mniejszych ilościach KGHM produkuje także złoto (903 kg w 2008 roku), koncentrat palladu i platyny (93 kg), ołów i inne metale. KGHM wydobywa także sól kamienną.
Zienek pisze:JKM jedyny w rządzie, który wie, co to krzywa Laffera. Dlatego nam podnoszą składki.
Zaraz ktoś wyskoczy, że za spokój społeczny trzeba słono płacić itp. Ale to jest jedyny człowiek w Polsce który może wnieść jakieś realne zmiany w tym kraju. Jest źle, dług publiczny przebił Gierka 3 razy, rządzący chwytają się tonącego koła ratunkowego jeszcze bardziej okradając najmniej zarabiających. SLD, PO czy PiS - to jedno i to samo. Jeżeli nikt nie pokaże polakom, że można inaczej to będzie kolejne bankructwo, z euro czy bez... kwestia czasu.
zahukali biedaka, świeży materiał z dziś :mrgreen:

[youtube][/youtube]

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 kwie 2014, 22:27

trzasu pisze: zahukali biedaka, świeży materiał z dziś :mrgreen:
Że tez wam czasu nie szkoda :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2014, 08:43

MlKl pisze:Problem w tym, że dziś każdemu nierobowi i leniowi wydaje się, że należy mu się życie milionera. A jak okazuje się, że niestety nie, to zaraz pluje na państwo, władzę, ustrój.
W części się zgadzam, tylko problem jest inny, prosty przykład: co warte jest państwo i tzw. rząd jak już straszy że na starość nie będzie dla ludzi PRACUJĄCYCH emerytur.
To nie znaczy że pieniędzy w państwie nie będzie, bo będą i to jak zawsze na wszelkie głupoty lansowane jako bardzo ważne, chodzi tylko o odebranie ludziom gwarancji w czasie w którym wielu będzie na marginesie sił i zarabianie pieniędzy będzie marzeniem a nie celem.
Nigdy nie będę za takim państwem (politykami :( )jeżeli głupota jest na pierwszym miejscu a ludzie gdzieś daleko dalej.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 09 kwie 2014, 12:54

Taki już urok demokracji menelskiej, jaką sobie zafundowaliśmy. Większość społeczeństwa stanowią nieroby i menele - i to oni wybierają sobie dogodną władzę. Czyli taką, która odbierze pracowitym i zaradnym, i rozda swojemu elektoratowi.

Państwo nie ma żadnych innych pieniędzy, poza tymi, które owym pracowitym i zaradnym zabiera. Na dziś jest to ok 80-90 procent wypracowanych przez pracowitych i zaradnych środków. Doszliśmy do granicy wytrzymałości materiału - niewolnik w starożytności miał prawo zachować dla siebie jedna dziesiątą wypracowanego zysku...

Prognozy demograficzne są nieubłagane - za kilkadziesiąt lat będzie za mało pracujących, żeby utrzymać rzeszę nierobów.

Dopóki pracujesz, jesteś jeleniem, utrzymującym tych, którzy pracować już nie muszą. Przechodząc na emeryturę automatycznie stajesz się cwaniakiem, żerującym na pracy innych. Natura powoduje, że chętnych do życia na czyjś koszt przybywa, a zaczyna brakować jeleni.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2014, 13:20

MlKl pisze:Przechodząc na emeryturę automatycznie stajesz się cwaniakiem, żerującym na pracy innych.
O ile ze sporą częścią Twojego rozumowania sie zgodzę to z tym zdaniem kategorycznie nie.
Emeryt to nie cwaniak a często spracowany człowiek który sumiennie robił co mu kazano. A emerytura mu się po prostu należy a jak nie to to co nazywane jest państwem jest niepotrzebne. Oczywiście to utopijna myśl z wielu powodów. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”