Mała, żółta łódź podwodna cz.2.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
kółko pasowe na wrzecionie też mam wyszczerbione, przypadkiem przy zmianie biegu ale póki co w niczym nie przeszkadza.
która zębatka od posuwu pękła? tuleja sprzęgła czy zębatka?
jak tuleja żaden problem robiłem takową sam z tekstolitu i stali i mogę wykonać kolejna na zamówienie,
tak samo jak mogę zrobić każdą zębatkę do gitary hobbita póki co oprócz tych 75 i 100 zębów np z poliamidu. na upartego te 75 i 100 też by można próbować tylko nie mam kół do podzielnicy, trzeba by najpierw koła zrobić.
z małą podłużna to już gorzej, trzeba by popytać kolegów którzy robią w stali i mają możliwość zrobić jaskółki,
która zębatka od posuwu pękła? tuleja sprzęgła czy zębatka?
jak tuleja żaden problem robiłem takową sam z tekstolitu i stali i mogę wykonać kolejna na zamówienie,
tak samo jak mogę zrobić każdą zębatkę do gitary hobbita póki co oprócz tych 75 i 100 zębów np z poliamidu. na upartego te 75 i 100 też by można próbować tylko nie mam kół do podzielnicy, trzeba by najpierw koła zrobić.
z małą podłużna to już gorzej, trzeba by popytać kolegów którzy robią w stali i mają możliwość zrobić jaskółki,
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
Tagi:
-
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
do tych sanek to cnc nawet nie potrzebne, zrobić jaskółkę gniazdo wzdłuż i nawiercić i nagwintować dwa otworki M8. no i przy okazji kilka M4 po jednym boku na listwę kasującą luz i bo drugim boku 2 na płytkę z kółkiem.
z oryginalnymi może być lipa, troche czasu już minęło aż je produkowali.
z oryginalnymi może być lipa, troche czasu już minęło aż je produkowali.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 51
Cześć. Niestety nie mam nic części zamiennych do MD65.
Jeżeli chodzi o pęknięty wózek wzdłużny supportu (jak zrozumiałem) to daj zdjęcia. Może da się coś zrobić. O dawce będzie ciężko - trzeba obserwować ogłoszenia.
Jeżeli będzie potrzeba to mogę wymierzyć koła zmianowe czy inne części..
Ja przygotowałem sobie stanowisko do szlifowania szczęk:

Jednak na razie nic nie ruszam. Cieszę się tym co mam.
W najbliższym czasie planuje spróbować zrobić tarczę-konwersję z 85 na 80mm.
Jako dawca materiału posłuży odważnik do hantli;) To będzie dla mnie duże wyzwanie.
Plan jest taki:
1) Najpierw splanuje odważnik z jednej strony i na tej powierzchni zrobię gniazdo oraz otwory gwintowane na śruby pasujące do istniejącej tarczy.
2) Zdejmę uchwyt tokarski. Zamontuje przyszłą tarczę na zabieraku tokarki i tak dokończę.
Jeżeli chodzi o pęknięty wózek wzdłużny supportu (jak zrozumiałem) to daj zdjęcia. Może da się coś zrobić. O dawce będzie ciężko - trzeba obserwować ogłoszenia.
Jeżeli będzie potrzeba to mogę wymierzyć koła zmianowe czy inne części..
Ja przygotowałem sobie stanowisko do szlifowania szczęk:

Jednak na razie nic nie ruszam. Cieszę się tym co mam.
W najbliższym czasie planuje spróbować zrobić tarczę-konwersję z 85 na 80mm.
Jako dawca materiału posłuży odważnik do hantli;) To będzie dla mnie duże wyzwanie.
Plan jest taki:
1) Najpierw splanuje odważnik z jednej strony i na tej powierzchni zrobię gniazdo oraz otwory gwintowane na śruby pasujące do istniejącej tarczy.
2) Zdejmę uchwyt tokarski. Zamontuje przyszłą tarczę na zabieraku tokarki i tak dokończę.
-
Imaczek bajka. Tak jak doradzałeś - to jest najlepszy dodatek do tej tokarki:)
Zmiana narzędzia czy jak tutaj dorobienie stanowiska do szlifowania to żaden problem.
Tak samo czujniki zegarowe można sobie przysposobić do imaka.
Jedyne co bym w nim poprawił to dodał dwie śrubki robaczki i rowek na wałkach klinujących imak, żeby nie wypadały np. od drgań albo w czasie przenoszenia.
Zamierzam zrobić sobie jeszcze taki dynks żeby można było podjechać imakiem wyżej niż baza. Tak jak to jest w multifix'cie. Może się przydać jak będę chciał założyć dużo niższe narzędzie niż nominalnie dla imaka.
Ale to są drobiazgi.
Zmiana narzędzia czy jak tutaj dorobienie stanowiska do szlifowania to żaden problem.
Tak samo czujniki zegarowe można sobie przysposobić do imaka.
Jedyne co bym w nim poprawił to dodał dwie śrubki robaczki i rowek na wałkach klinujących imak, żeby nie wypadały np. od drgań albo w czasie przenoszenia.
Zamierzam zrobić sobie jeszcze taki dynks żeby można było podjechać imakiem wyżej niż baza. Tak jak to jest w multifix'cie. Może się przydać jak będę chciał założyć dużo niższe narzędzie niż nominalnie dla imaka.
Ale to są drobiazgi.
-
- Posty w temacie: 22
Dobry plan.kasztan pisze:Plan jest taki:
Tylko zaciśnij je na czymś do szlifowania, nawet tak,kasztan pisze:Ja przygotowałem sobie stanowisko do szlifowania szczęk:

chociaż lepiej zamiast deseczek dać odcinki stalowego płaskownika o jednakowej szerokości.

lub inaczej
https://www.cnc.info.pl/topics56/bicie- ... t45058.htm
https://www.cnc.info.pl/cnc-ze-stanow-v ... ?view=next
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
zacharius: Tak też zrobię. To nie jest jakiś wielki problem. Ja podałem przykładowe rozwiązanie jak problem w ogóle wyeliminować;)
RomanJ4: Dokładnie miałem tak zrobić tylko u mnie rozmiary uchwytu są malutkie i łby śrubek M5 na imbus okazały się idealne;) Dwie takie wkładki już wystarczały żeby nie było luzu, ale nie wiem czy tak można;) Za to ściskanie zębami szczęk krążka wydaje się być słabym rozwiązaniem, ponieważ ciężko wtedy dojechać do końca szczęki...
Ciekawej tarczy użyto na pierwszym zdjęciu do szlifu. Dlaczego takiej do cięcia? Nie za wąską? Nie za szybko się będzie ścierać? Czy nie lepiej użyć kamienia jak u mnie na zdjęciu lub taki jakiego:

RomanJ4: Dokładnie miałem tak zrobić tylko u mnie rozmiary uchwytu są malutkie i łby śrubek M5 na imbus okazały się idealne;) Dwie takie wkładki już wystarczały żeby nie było luzu, ale nie wiem czy tak można;) Za to ściskanie zębami szczęk krążka wydaje się być słabym rozwiązaniem, ponieważ ciężko wtedy dojechać do końca szczęki...
Ciekawej tarczy użyto na pierwszym zdjęciu do szlifu. Dlaczego takiej do cięcia? Nie za wąską? Nie za szybko się będzie ścierać? Czy nie lepiej użyć kamienia jak u mnie na zdjęciu lub taki jakiego: