Imak szybko mocujący do tokarki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jakich by układów nie miał to kosztów nie pokrył. Czyli pirackich programów używać nie wolno - tu na forum takie podejrzenie natychmiast skutkuje cierpkimi uwagami wielkich - ale podpieprzyć coś komuś bo to fucha jest w porzo.
I zeby jeszcze dobrą rzecz ( na miarę technologiczności drutówki ) uzyskać. Tu rozciete elementy , jak pisał autor , klekoczą z luzem 0,2mm na każdej pracującej powierzchni - co to więc za produkt z luzami kasowanymi po drutówce przez jakieś śrubki, podkładki czy co tam jeszcze.
Chciał nachapać dużo imaków - zamiast jednago dobrego. Bo za flaszkę.
A może babcie zaciukać, będzie spadek? Proste?
I zeby jeszcze dobrą rzecz ( na miarę technologiczności drutówki ) uzyskać. Tu rozciete elementy , jak pisał autor , klekoczą z luzem 0,2mm na każdej pracującej powierzchni - co to więc za produkt z luzami kasowanymi po drutówce przez jakieś śrubki, podkładki czy co tam jeszcze.
Chciał nachapać dużo imaków - zamiast jednago dobrego. Bo za flaszkę.
A może babcie zaciukać, będzie spadek? Proste?
Pasjonat
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
nie znam sytuacji oskarżonego ale takie oszczerstwa wydają mi sie nie na miejscu jeśli nie znamy sytuacji może być tak że przysługa za przysługę płacisz tylko za materiał (miedzy kolegami)
nie sadze aby ktoś włączył w firmie w której tylko pracuje maszynę na ileś tam godzin i robił detal za 50 zł ryzykując premie itp.
nie sadze aby ktoś włączył w firmie w której tylko pracuje maszynę na ileś tam godzin i robił detal za 50 zł ryzykując premie itp.
-
- Posty w temacie: 3
Ja tego nie rozumiem , wszyscy naskoczyli na kolegę i zrobili z niego złodzieja . Nikt do tej pory nie napisał ile by trwal taki detal . Może wycinane trwało 30min , facet bierze 100 za godzinę i by wszystko pasowało . A na fuchę może znaczyć ze bylo to robione bez faktury .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Widzę że "święte" oburzenie niektórych kolegów mnie przerosło!
Jeśli są możliwości a się ich nie wykorzystuje to wg. mnie marnotrawstwo więc dlaczego nie wykorzystać?
Kolega Jaszuk88 jest chyba pracodawcą że tak skutecznie zwalcza wszelkie objawy nieuczciwości i potrafi nazwać kogoś Złodziejem mimo że nie ma na to żadnych dowodów.
A to jest pomówienie.
Do kolegi Argus -kształt imaka jest taki jaki jest ze względów technologicznych ,chodziło o wycięcie 4szt imaków jak najmniejszym nakładem pracy . Tak nawiasem to cenę ustalił wycinający. Można było potem sfrezować niepotrzebne części ale po co jak to nie przeszkadza.
Co do szybkości to troszkę pogooglowałem , policzyłem i wyszło:
Szybkość max. drutówki 150mm2/min
założyłem grubość drutu 0.2mm
grubość cięcia 35mm
dla mojego imaka długość cięcia 120x4=480mm
Czyli szybkość liniowa cięcia 150/35x0.2=21mm/min
czas 480/21=22.8min
To tylko teoria może ktoś kto robi na drutówce to zweryfikuje-ja się nie upieram że tak ma być -bo kiedyś pewien technolog uparł się na swoje parametry na mojej tokarce CNC i nie dał się przekonać więc włączyłem tak jak chciał
i było

A to świadczy o myśleniu kolegi bo mi co takiego nawet na myśl by nie przyszło.A może babcie zaciukać, będzie spadek? Proste?
Jeśli są możliwości a się ich nie wykorzystuje to wg. mnie marnotrawstwo więc dlaczego nie wykorzystać?
Kolega Jaszuk88 jest chyba pracodawcą że tak skutecznie zwalcza wszelkie objawy nieuczciwości i potrafi nazwać kogoś Złodziejem mimo że nie ma na to żadnych dowodów.
A to jest pomówienie.
Do kolegi Argus -kształt imaka jest taki jaki jest ze względów technologicznych ,chodziło o wycięcie 4szt imaków jak najmniejszym nakładem pracy . Tak nawiasem to cenę ustalił wycinający. Można było potem sfrezować niepotrzebne części ale po co jak to nie przeszkadza.
Co do szybkości to troszkę pogooglowałem , policzyłem i wyszło:
Szybkość max. drutówki 150mm2/min
założyłem grubość drutu 0.2mm
grubość cięcia 35mm
dla mojego imaka długość cięcia 120x4=480mm
Czyli szybkość liniowa cięcia 150/35x0.2=21mm/min
czas 480/21=22.8min
To tylko teoria może ktoś kto robi na drutówce to zweryfikuje-ja się nie upieram że tak ma być -bo kiedyś pewien technolog uparł się na swoje parametry na mojej tokarce CNC i nie dał się przekonać więc włączyłem tak jak chciał

Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC
-
150mm2/min - prawda, ale praktycznie aby było gładziej to tak 50mm2/min
Linia cięcia też nie 120mm tylko tak coś koło 150mm x 4=600mm
Powierzchnia cięta ( a nie urabiany materiał) 600 x 35=21000mm2
czas 21000/50=420min.
A jeszcze i otworek też trochę czasu zajął.
Przez te 7 godz zeszło trochę drutu, pradu itd.
Ale to była chyba chinka - bez straty drutu ale wtedy czas cięcia to 17 godz.
Za babcię przepraszam, tak jakoś pacnąłem.
Linia cięcia też nie 120mm tylko tak coś koło 150mm x 4=600mm
Powierzchnia cięta ( a nie urabiany materiał) 600 x 35=21000mm2
czas 21000/50=420min.
A jeszcze i otworek też trochę czasu zajął.
Przez te 7 godz zeszło trochę drutu, pradu itd.
Ale to była chyba chinka - bez straty drutu ale wtedy czas cięcia to 17 godz.
Za babcię przepraszam, tak jakoś pacnąłem.
Pasjonat
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
zalezy od ustawien maszyny ale maszyna ciela to 7-10 godzin . Ciecie bylo na maszynie popularnie mowiac chince drut fi 0,14mm + 0,05mm na iskre co daje nam ten luz o ktorej pisze kolega okolo 0,2mm
` drutówka 50zł na fuchę (były 2szt czyli 100) ´
to wyszlo mu nie wiecej niz 7 zl za godzine - ktos mu zrobil bardzo duza przysluge ktora najczesciej nazywa sie FUCHA.
` drutówka 50zł na fuchę (były 2szt czyli 100) ´
to wyszlo mu nie wiecej niz 7 zl za godzine - ktos mu zrobil bardzo duza przysluge ktora najczesciej nazywa sie FUCHA.