tokarka atr dabrowa
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Nie oddzywalem sie dawno z braku czasu znalazlem cztery skoki gwintow i tak: dzwignia d6 na jedynce skok 4 na dwojce skok 2 na trojce skok 1 na czworce skok 0,5 dzwignie d2 i d1 w prawo dzwignie d2 jak przesune w lewo to wychodza bardzo duze skoki tak jak do trapezowych jak przesowam dzwignja nortona to raczej nic sie nie zmienia czyzby byla tylko od gwintow calowych robilem to na najmnjejszych obrotach wrzeciona
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
To by się zgadzało i jest to celowe wykorzystanie odboczki D1 dla zwiększenia skoków między innymi do robienia śrub trapezowych, skoki robią się większe o osiem razy, a gdy dźwignię D1 zrobisz w lewo, to przestawienie dźwigni D2 nic nie zmienia - prawda?.jab123 pisze:dzwignie d2 i d1 w prawo dzwignie d2 jak przesune w lewo to wychodza bardzo duze skoki tak jak do trapezowych
Niepokoi mnie to co się dzieje z Nortonem - Doprecyzuj może jak po zmianie Nortona nic się nie zmienia? Czyli nawet jak ją rozłączysz i opuścisz dźwignię na dół nie wtykając bolca w otworek to napęd o skoku 4, 2 ,1, 0,5 mm przechodzi na śrubę?- proszę potwierdź to.
Może tak być, że mają na to jeszcze wpływ D4 i D5, ale nie mając wglądu w skrzynkę

możemy tylko się domyślać na ile ona jest podobna do tej i która dźwignia działa w podobny sposób. Trzeba pokombinować, ale tak, żeby czegoś nie popsuć.
-
witaj dodalem zdjęcia gitary i tak w miejsce gdzie nie bylo kola zębatego założyłem koło zgóry czyli d natomiast koło środkowe ma regulacje jak na zdjęciu taki półksiężyc itak zazębia się koło a,b,c i w ten sposób poszedł norton teraz mam na każdej dziórce inną predkość śróby a jak było u góry to znalazłem tylko te cztery skoki i wałek od dolnego koła obracał się lecz norton nie dzialał to jak to kolo wedlug Ciebie ma być u góry czy na dole jak zrobie gwinty opisze
-
Nie jestem przecież prorokiem, koło założone u góry czy na dole nie powinno mieć wpływu na działanie nortona, to znaczy, że i w jednym i w drugom przypadku za pośrednictwem nortona powinien być przekazywany napęd, jest pewnego rodzaju "ale" mianowicie takie, że tylko dla jednego z tych układów prawidłowo będą działały gwinty metryczne, a dla drugiego calowe. Z tym, że dodatkowo przy calowych powinny być inne koła w gitarze.jab123 pisze: jak to kolo wedlug Ciebie ma być u góry czy na dole jak zrobie gwinty opisze
-
W Tym przypadku trzeba by się trzymać zasady podobnej jak w tokarce TR-45

oraz tego, że

a co do zasady kierunku przekazywania napędu to w oparciu o przykład tokarki TUG-48

w której jest dodatkowo część "E" i dlatego w zamian za to trzeba zmieniać napęd oraz koła w gitarze

przebieg napędu jest w nortonie odwrotny dla gwintów calowych w stosunku do gwintów metrycznych

Dlatego wydaje mi się, że po tej ostatniej zmianie kół w gitarze gwinty będą kompletnie nietypowe - ani calowe, ani metryczne - dzikie.

oraz tego, że

a co do zasady kierunku przekazywania napędu to w oparciu o przykład tokarki TUG-48

w której jest dodatkowo część "E" i dlatego w zamian za to trzeba zmieniać napęd oraz koła w gitarze

przebieg napędu jest w nortonie odwrotny dla gwintów calowych w stosunku do gwintów metrycznych

Dlatego wydaje mi się, że po tej ostatniej zmianie kół w gitarze gwinty będą kompletnie nietypowe - ani calowe, ani metryczne - dzikie.

-
Re: tokarka atr dabrowa
Witam serdecznie kolegów mam problem z uchwytem tokarskim bison 160 mianowicie mam bicie promieniowe znikome niecałe 00.1a bicie osiowe mierzone od góry uchwytu w jednym miejscu punkcie jest 00.6 przetoczyłem zamek zabieraka oczywiście po stożku po założeniu uchwytu między zabierakiem a uchwytem po obwodzie uzyskałem luz 00.5 tak że sroby dociaglu i się zszedł proszę o pomoc czy to tak zostawić czy coś ktoś podpowie