A co tu rozumieć?Mówiłem ,że tokarka łatwa w obsłudze i czytelne tablice gwintów i posuwów.I tak np. Jak na zdjęciu-Obroty masz ustawione na 1600.Jesli przestawisz dzwignię ze strzałeczką na 666 to obroty będą właśnie takie.A jeżeli pezesuniesz liczbę 495 na na niebieskie pole ( na obudowie masz 4 kolory:zielony,brązowy,szary niebieski) to będziesz miał predkość wrzeciona 495.Jeśli liczba na kolorowym polu pokrywa się z takim samym kolorem,a strzałka wskazuje tą wartość to uzyskasz taką prędkość.Co do tabeli posuwów_ proste jak drucik!Tabela posuwów to taki znak "zygzaka".Masz tam podany posów w calach i mm.Skupmy się na mm.Podaję przykład jak ustawić posuw o wartości 0,1 mm na obrót detalu(moim zdaniem na początek Ci wystarczy),No to do dzieła!Znajdujesz literki w opisie na tablicy,potem ustawiasz na te literki dzwignie.Czyli dla posuwu 0.1 mm na obrót kombinacja liter i cyfr jest taka:LAR8.A na przykład 0.15 mm na obrót to kombinacja-LBR4- izeby uzyskać taki posuw nastawiasz dzwignie na takie literki.To samo dotyczy tabeli gwintów.Przykład gwint metryczny o skoku 2mm- to kombinacjaliter-LCS1.I tak analogicznie z każdą wartością czy to w calach czy w mm.Tylko pamiętaj jesli to Twój pierwszy kontakt z maszyną to ostroznie!Ustaw posuw jak Ci podałem czyli LAR8,przetocz kawałek stali i napisz czy "ciągnie gwint" czy powierzchnia jest gładka?Kufcio pisze:Może z tokarka OK tylko tokarz nie umiał włączyć odpowiednio posuwu? Bo ja nic z tej tablicy nie rozumiem.
Pozdrawiam!