Problem z odczytaniem diagramu posuwu TUC50

Potrzebuje zaznaczyć na schemacie łańcuch kinematyczny danej prędkości obrotowej

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jstanczu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Problem z odczytaniem diagramu posuwu TUC50

Post napisał: jstanczu » 23 sty 2025, 20:08

Witam, potrzebuje na zajęcia zaznaczyć na poniższym schemacie tokarki TUC-50 łańcuch kinematyczny prędkości obrotowej równej 560.
Zgodnie z diagramem teoretycznie powinien przechodzić przez pary kół odpowiednio: 44/55 ; 31/35 ; 31/39 ; 188/235 aby uzyskać 560 obr/min. jednak po przeliczeniu przełożenia wychodzi mi wartość ponad 600.
Stąd moje pytanie czy dobrze odczytuje te wartości lub czy możliwe, że po przeliczeniu przełożeń otrzymam wartość nieco inną od nominału? Jeżeli jakaś dobra dusza byłaby chętna zaznaczyć na schemacie ten układ kół to będę bardzo wdzięczny :) Chodzi o łańcuch od motoru aż do wrzeciona.

Tagi:

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Problem z odczytaniem diagramu posuwu TUC50

Post napisał: JacekBelof » 23 sty 2025, 21:20

Według mnie jest błąd na diagramie... masz 31/35, a (moim zdaniem) powinno być 31/39 (tak mi wychodzi ze schematu... i z tego co pamiętam (suma zębów powinna być stała))
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”