Witam.
Remontuję na razie tylko konika do tokarki.
Rozkręciłem go i teraz oczyszczam korpus.
Problem jest taki że jest na tym dość sporo syfu, kilka warstw farby.
Pomyślałem żeby części poddać odrdzewianiu elektrolizą. Już to kiedyś robiłem i farba fajnie później schodziła.
Problem jest taki czy to nie zaszkodzi prowadnicą?
Konik, suport do elektrolizy > odrdzewianie usuwanie farb
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Wrzutka z postępu prac
https://imgur.com/a/i6O91
Matulu ta tokarka jest z ok 1960, odlewy wyglądają jak ciosane siekierą.
Dźwignia blokady wysunięcia kła to od góry w prawą stronę widać wystający element z korpusu taki malutki. Okazało się że jest to wbity kawałek drewna. Jak mniemam ma być tam kalimatka.
Pokrywa mocująca mechanizm wysunięcia kła, część po kółku z korbą jest to oszlifowane jajko... nie było obrabiane na tokarce.
Dodatkowo jest w nim śruba nieznanego przeznaczenia. Co to?
Niczego to nie trzyma. Mechanizm jest blokowany przez tą krzywą pokrywę i śrubę mocującą koło z korbką.
Rzeczone jajko
Nie wiem jak w korpusie umieścili ten element, nakrętkę od dźwigienki blokady wysunięcia kła. Nie da się jej wybić ani w te ani wewte.
Po oczyszczeniu zauważyłem jakieś śmieszne prostokąciki w ściankach korpusu co to?

https://imgur.com/a/i6O91
Matulu ta tokarka jest z ok 1960, odlewy wyglądają jak ciosane siekierą.
Dźwignia blokady wysunięcia kła to od góry w prawą stronę widać wystający element z korpusu taki malutki. Okazało się że jest to wbity kawałek drewna. Jak mniemam ma być tam kalimatka.

Pokrywa mocująca mechanizm wysunięcia kła, część po kółku z korbą jest to oszlifowane jajko... nie było obrabiane na tokarce.
Dodatkowo jest w nim śruba nieznanego przeznaczenia. Co to?
Niczego to nie trzyma. Mechanizm jest blokowany przez tą krzywą pokrywę i śrubę mocującą koło z korbką.

Rzeczone jajko

Nie wiem jak w korpusie umieścili ten element, nakrętkę od dźwigienki blokady wysunięcia kła. Nie da się jej wybić ani w te ani wewte.

Po oczyszczeniu zauważyłem jakieś śmieszne prostokąciki w ściankach korpusu co to?