Od niedawna na mnie wypadło, aby zgłębić wiedzę na temat tej tokarki, żeby móc na niej pracować. Niestety w firmie nie ma osoby, która jest mi w stanie pomóc, a szkolenie dopiero za tydzień. Jest to dość stara wersja pilota, a tutaj zaczynają się schody. Całe oprogramowanie jest w wersji angielskiej, nie ma z tym wielkiego problemu, jednak ciężko jest się z tym połapać, a w zakładzie, jak i w internecie nie ma na ten pilot żadnej instrukcji w języku polskim.
Oprogramowanie: Heidenhain, CNC PILOT 4290 V6.1
Głównie chciałbym się dowiedzieć, jak mogę ustawić punkt bazowy maszyny i jak ustawiać narzędzia.
Zabielając czoło detalu nożem na chciany wymiar, jaką funkcję w SETTING UP powinienem wybrać? Mam do wyboru: Zero pt. displac. ; Tool change point ; Machine measures, to któreś z tych. Problem leży w tym, że wybierając 1 lub 2, nie zmieniają się żadne współrzędne osi Z..
Zakładając nowe narzędzie, ponieważ nie mam aż tylu wolnych oprawek, jaką funkcję powinienem wybrać? W trybie ustawiania podjeżdżam do płytki wzorcowej (1mm), wybierając tool change point i wpisując w osi Z: 1, nic się nie zmienia.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję!

Serdecznie pozdrawiam.