Postanowiłem zamienić Macha 3 na Linuxcnc, zainstalowałem wersję 2.7.0 na Virtualboxie i w sumie tu zaczęły się problemy ;/
Miałem problem z ustawieniem portu COM1, ale chyba dałem radę i teraz linux startuje z portem, lecz na sterowniku ZELRP cały czas świeci się zielona dioda. Może to być spowodowane tym że na windowsie mam macha cały czas?
Idąc dalej, gdy włączę stepconfig i uzupełnię wszystkie pola i ustawię piny, chcąc sprawdzić silniki linux się zacina całkiem i nic nie da się zrobić.
Bez sprawdzania silników tworzy się skrót do włączenia mojej konfiguracji i gdy go kliknę to pojawia się okno że program się włącza i zacina, później okno znika i nic nie da się zrobic.
Próbowałem też konfiguracji ZELRP.hal znalezionej tu na forum, lecz wtedy sypie błędem i dalej nic.
Przeszukałem wszystkie posty na forum i nadal nie wiem co jest nie tak, jestem świeży w linux-ie i to wszystko to dla mnie czarna magia.
Czy może być źle włączony port COM1 w virtualbox?
Sterownik jest ustawiony ze zworką na CH_P
Od czego zacząć, gdzie szukać błędu?
Komputer to stary PC, procesor 1,6GH, 1,5GB RAM
Głównie mam problem z tym czy port COM1 działa na linuxcnc czy nie bo konfigurację silników robiłem według poradników z forum.
Bląd który wyszedł przy uruchomieniu ZELRP.hal z forum
http://wklej.to/itT2a
Jeśli czegoś brakuje to doślę co trzeba

Proszę o pomoc bo już nie wiem gdzie szukać