Witam
Wiem że większości z was nie zaskoczę ale chciał bym przypomnieć co może zrobić firma (producent) z oprogramowaniem opensource:
PathPilot
Tormach
Które to trzeba dokupić!! osobno.
Pozdrawiam
Tomasz
LinuxCNC w dużej firmie (producent maszyn)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
co w tym złego? firma przygotowała program pod siebie, zrobiła dodatki/poprawki, dodała funkcje i sprzedaje, nikt tego nie zabrania, kiedyś bardzo popularna była sprzedaż całych dystrybucji linuxa, gdzie dostawałeś za wcale nie małą kasę linuxa i kilka płyt darmowego softu (w większości śmieci).
Przykład platformy bazującej na linux
https://www.serversdirect.co.uk/p/45116 ... GwodSWAKnA
na rynku znajdziesz wiele oprogramowania bazującym na linux-ie za setki a także dziesiątki tysięcy dolców, także tak jak napisałeś, nie zaskoczyłeś.
Przykład platformy bazującej na linux
https://www.serversdirect.co.uk/p/45116 ... GwodSWAKnA
na rynku znajdziesz wiele oprogramowania bazującym na linux-ie za setki a także dziesiątki tysięcy dolców, także tak jak napisałeś, nie zaskoczyłeś.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: LinuxCNC w dużej firmie (producent maszyn)
Zupełnie nie rozumiem o co chodzi.Tomasz_K pisze:Witam
Wiem że większości z was nie zaskoczę ale chciał bym przypomnieć co może zrobić firma (producent) z oprogramowaniem opensource:
Co ta firma zrobiła z oprogramowaniem opensource bo nie widzę?
Jeżeli oprogramowanie było na licencji BSD to firma może takie oprogramowanie 'zamknąć' - włączyć do swojego produktu i całość sprzedawać jako closed source - licencja na to pozwala.
Jeżeli oprogramowanie jest na licencji GPL to firma może robić na jego podstawie własny soft i sprzedawać za tyle kasy ile jej się marzy ALE:
- musi dostarczyć kod źródłowy
- ja mogę to od nich kupić za milion dolarów i potem kopie rozdawać za darmo albo sprzedawać po dwa miliony sztuka.
Czy może chodzi o to, że ktoś napisał i sprzedaje zamknięte oprogramowanie na otwarty system? Wolno mu. Wolno mu przy tym korzystać z dowolnych bibliotek jeżeli są na LGPL albo na BSD.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pozwolę przytoczyć firmę LG oraz TV z własnym "systemem"
Taki system można kupić. Znaczy kupić nośnik z nagranymi źródłami wręcz w instrukcji do TV jest info że na prośbę wysyłają oprogramowanie. Trzeba pokryć koszty nośnika wysyłki.
Tosz to normalne jest
Taki system można kupić. Znaczy kupić nośnik z nagranymi źródłami wręcz w instrukcji do TV jest info że na prośbę wysyłają oprogramowanie. Trzeba pokryć koszty nośnika wysyłki.
Tosz to normalne jest
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Moją ideą nie było napiętnowanie firmy Tormach , tylko wskazanie jak można wykorzystywać opensource.
Wygląda na ciekawy i dopracowany system.
Tak na marginesie to czy ktoś ma kody ich systemu PathPilot?
LinuxCNC jest na licencji GNU GPLv2 więc powinni udostępnić wszystkie kody które korzystają z linuxCNC.
Wygląda na ciekawy i dopracowany system.
Tak na marginesie to czy ktoś ma kody ich systemu PathPilot?
LinuxCNC jest na licencji GNU GPLv2 więc powinni udostępnić wszystkie kody które korzystają z linuxCNC.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
ja myślałem że się "poddenerwowałeś" bo trzeba kupić co też wykrzyknikami zaznaczyłeś
, mniejsza o to.
Napisz do firmy to i pewnie materiały otrzymasz, kilka razy na moje zapytanie materiały otrzymywałem (dotyczy innego oprogramowania) ale myślę że i w tym przypadku problemu nie będzie.

Napisz do firmy to i pewnie materiały otrzymasz, kilka razy na moje zapytanie materiały otrzymywałem (dotyczy innego oprogramowania) ale myślę że i w tym przypadku problemu nie będzie.
I don't like principles, I prefer prejudices