Witam,
Jakiś czas temu nastąpił pokojowy rozłam w Linuxcnc i został utworzony projekt MachineKit. Strona projektu
Jest to rozwinięcie idei Linuxcnc na generalne sterowanie maszyn w czasie rzeczywistym, nie tylko cnc.
Obsługuje 3 rodzaje rozszerzeń czasu rzeczywistego:
RTAI - www.rtai.org
Xenomai - www.xenomai.org
RT-PREEMPT - rt.wiki.kernel.org
Dzięki temu obsługuje więcej platform sprzętowych niż Linuxcnc, np komputery jednopłytkowe:
- Beagle Bone Black
- RaspberryPI
- Cubieboard
Oraz co dla mnie najważniejsze tylko MachineKit z rozszerzeniem RT-PREEMPT obsługuje w czasie rzeczywistym karty mesanet z interfejsem ethernetowym.
Jestem developerem w obu projektach.
Dam znać jak pojawią się obrazy ISO ze stabilną wersją na wszystkie obsługiwane platformy sprzętowe.
MachineKit
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: MachineKit
Tak pi x drzwi - kiedy się może pojawić ?micges pisze: Dam znać jak pojawią się obrazy ISO ze stabilną wersją na wszystkie obsługiwane platformy sprzętowe.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Czy coś wiadomo o obrazie iso coś jak w linuxCNC?
Bo chciałem to sprawdzić. Po zainstalowaniu z paczek albo nie działał RT Kernel albo działał bardzo wolno. Instalowałem na intel Atom gdzie normalnie LinuxCNC 2.6.8 działa bezproblemowo sterując mini tokarkę czy chiński mini ploter. Latency <12000 z użyciem isolcore.
Ogólnie jestem zadowolony z LinuxCNC, ale ciekawi mnie możliwość sterowanie poprzez sieć używając .NET, czy sterowanie za pomocą tableta zdalnie
Bo chciałem to sprawdzić. Po zainstalowaniu z paczek albo nie działał RT Kernel albo działał bardzo wolno. Instalowałem na intel Atom gdzie normalnie LinuxCNC 2.6.8 działa bezproblemowo sterując mini tokarkę czy chiński mini ploter. Latency <12000 z użyciem isolcore.
Ogólnie jestem zadowolony z LinuxCNC, ale ciekawi mnie możliwość sterowanie poprzez sieć używając .NET, czy sterowanie za pomocą tableta zdalnie