Potrzebna pomoc.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
SmuG
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5

Potrzebna pomoc.

Post napisał: SmuG » 10 maja 2014, 11:16

Witam.
Właśnie zainstalowałem sobie Ubuntu wraz z LinuxCNC. Niestety pierwszy raz stykam się z tym systemem i programem. Wiem że jest trochę tematów na forum ale najlepiej przyswajam wiedzę przekazaną twarzą w twarz. :wink: .
Może znajdzie się ktoś mojej okolicy do pomocy?
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2014-05-10, 18:26 ]
Nie ma nikogo kto ogarnia temat? Czy nie ma chętnych? :roll:
Oczywiście odwdzięcze się stosownie za pomoc...

"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."

Tagi:

Autor tematu
SmuG
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: SmuG » 11 maja 2014, 11:42

Ok. Ustawienie silników i bazowanie osi chyba ogarnołem. Aczkolwiek coś mi nie pasuje...

Na osi X sterownik ustawiony na 4-800, przeniesienie napędu bezpośrednie, skok śruby 5mm.
Czyli powinienem ustawić :
Kroki silnika na obrót: 800
Mikrokrok sterownika: 4
Ilośc zębów przekładni: 1 do 1
Skok śruby: 5
Co daje mi 640 kroków/mm
A żeby wymiary z programu pokrywały się czujnikem musiałem zmienić kroki silnika na 200 co dało 160 kroków/mm.

W przypadku Y i Z to już wogule ustawiałem na pałe:

Y:
Kroki silnika na obrót: 51
Mikrokrok sterownika: 2
Skok śruby: 3
Co daje mi 640 kroków/mm

Z:
Kroki silnika na obrót: 405
Mikrokrok sterownika: 4
Skok śruby: 5
Co daje mi 324 kroków/mm

Pewnie zaraz zostanę opindolony że coś źle liczę...
Reneralnie maszyna pracuję...
Została jeszcze kwestia czujnika wysokości narzędzia, której pewnie nie rozwiąże samemu.
A to dla mnie dość istotna sprawa bo chciałem sobie zerować narzędzie na górze materiału tak jak do tej pory w machu.

Pozdrawiam,
Przepraszam i liczę na jakąś pomoc z Waszej strony :oops:
"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 11 maja 2014, 11:49

Te wszystkie kroki, skoki i przełożenia i tak przekładają się na jedną liczbę w pliku konfiguracyjnym - parametr SCALE dla danej osi. I nie ma znaczenia, co zmienisz w Stepconfie, żeby dojść do rzeczywistej skali dla danej osi. Istotne, by pomiar zgadzał się z zadanym ruchem - a do tego doszedłeś.

Autor tematu
SmuG
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: SmuG » 11 maja 2014, 11:58

Został tylko ten nieszczęsny czujnik narzędzia i przydałby się jakiś prosty program do generowania g-kodów głównie z DXF/DWG...
Do tej pory korzystałem z CamBama, SheetCama i ostatnio z ArtCama.
Znów trzeba będzie się pomęczyć i znaleźć coś z czym sobie poradzę :neutral:

[ Dodano: 2014-05-11, 16:42 ]
Tak mi po głowie chodzi czy nie możnaby podpiąć czujnika narzędzia pod bazę zetki i zamienić kierunku pomiaru?
Pojawi się problem jeśli przez przypadek zbazujemy wszystkie osie jednocześnie. Ale bazując każdą oś osobno powinno to zdać egzamin.
Mam rację?

saymon5e
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: saymon5e » 11 maja 2014, 17:08

Gdybyś nie kombinował z dziwnymi ustawieniami kroków miał byś łatwiej.
Sprawdź jakie masz silniki, ale najprawdopodobniej 200 kroków/obrót.
Minikrok sterownika to jest to co ustawiasz na sterowniku, jedne mają 1/2, 1/4 itp, a na innych napisano ilość kroków i trzeba sobie podzielić (przeważnie przez 200).
Jeśli do tego policzysz zęby na kołach (przy ewentualnym przełożeniu) i dowiesz się jaki skok ma śruba, to po wpisaniu tych wartości nie trzeba będzie nic poprawić.
Tak mi po głowie chodzi czy nie możnaby podpiąć czujnika narzędzia pod bazę zetki i zamienić kierunku pomiaru?
To może zależeć od tego czym sterujesz, ale np w płycie podpinanej pod LPT czujnik bazowania działa tak, że po aktywowaniu zmienia stan z 0 na 1, czyli podaje + na wejście, czujnik bazowania zaś po aktywacji się rozłącza czyli z 1 na 0. Próba ich wspólnego użycia generuje błędy. Teoretycznie da się to zrobić rozdzielając sygnał z czujnika przez przekaźnik, tak, żeby w danej chwili tylko jedno było aktywne, do tego na wejście sondy trzeba by dać bramkę inwertera lub coś takiego na tranzystorze, do sterowania przekaźnikiem musiał byś użyć którejś z komend M z odpowiednim przypisaniem pinu w stepconf.

Autor tematu
SmuG
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: SmuG » 11 maja 2014, 19:05

Z tymi krokami nie mogę ogarnąć...
Zgadza się. Silniki mają 1.8 stopnia na obrót czyli 200 kroków.
Rozumiem że muszę ustawić w programie to samo co na sterownikach? Czyli jeśli na sterowniku 1/4 to w programie 200 i 4 ?
Jeśli tak to ustawie tylko jedną oś według tego...
Jeśli chodzi o bazowanie to mam każdą oś na innym pinie a czujniki mam chyba "normalnie otwarte" więc wydaje mi się że powinno działać.
Wybacz ale jestem samoukiem i nie łapie wszystkiergo odrazu.
Pozdrawiam

saymon5e
Posty w temacie: 2

Post napisał: saymon5e » 11 maja 2014, 21:32

Rozumiem że muszę ustawić w programie to samo co na sterownikach? Czyli jeśli na sterowniku 1/4 to w programie 200 i 4 ?
Nie musisz, ale dla nas początkujących tak jest najprościej i najłatwiej do ogarnięcia.
Jeśli tak to ustawie tylko jedną oś według tego...
To reszta będzie się poruszać wg. tego co ustawiłeś wcześniej
Wybacz ale jestem samoukiem i nie łapie wszystkiergo odrazu.
Jakieś 3 tygodnie temu byłem na Twoim miejscu, potem wziąłem instrukcje, kable, wkrętak, trochę ściąg z netu, poświęciłem trochę godzin na testy i wszystko zrobiło się dużo łatwiejsze.

Autor tematu
SmuG
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: SmuG » 12 maja 2014, 15:30

Bazowanie działa bez problemowo. Trzeba jedynie offsetować wymiar czujnika. :smile:

Gdzie sheetcam zapisuje ustawienia? Bo coś poknociłem i nie wyświetla mi ani pola maszyny, ani materiału...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”