Sterowanie motoreduktorem
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Sterowanie motoreduktorem
Witam.
Szykuje mi sie potrzeba wysterowania kilku normalnych motoreduktorów 1:100 , 1:50 jeżdzących po listwie zębatej. Wymagana dokładność pozycji to max 10 mm ale lepiej 1 mm.
Sterowanie oczywiście LinuxCNC ale chyba przez jakąś Messę. Robił ktoś może coś podobnego ?
Obroty motoreduktora z falownika, sterowanie tylko przejazdem ew. jeszcze falownikiem.
Szykuje mi sie potrzeba wysterowania kilku normalnych motoreduktorów 1:100 , 1:50 jeżdzących po listwie zębatej. Wymagana dokładność pozycji to max 10 mm ale lepiej 1 mm.
Sterowanie oczywiście LinuxCNC ale chyba przez jakąś Messę. Robił ktoś może coś podobnego ?
Obroty motoreduktora z falownika, sterowanie tylko przejazdem ew. jeszcze falownikiem.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Sterowanie motoreduktorem
Przy takiej dokładności to może enkoder linkowy ?kamar pisze:Wymagana dokładność pozycji to max 10 mm ale lepiej 1 mm.
Reszta to już by była do skonfigurowania jak zwykłe serwo.
.
-
- Kontakt:
Re: Sterowanie motoreduktorem
Raczej nie, przejazdów będzie 12m i trzy głowice jeżdzące. Linki się poplączątuxcnc pisze: Przy takiej dokładności to może enkoder linkowy ?
.

Kol. Marek jakis prosty serwopak zrobi ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Używam Mesy, ale steruję nią napędy przeznaczone do CNC.
Nie jestem elektronikiem i nie wiem, czy zwykłe falowniki i silniki można obarczyć takim zadaniem i raczej tutaj upatruję problemu.
Ale, jeżeli kol.Marek zrobi "prosty servopak", który zaprzęgnie taki sprzęt do pozycjonowania to dalej nie widzę żadnych problemów.
Przy takiej dokładności enkodery obojętnie jakie – najlepsze to te łatwe do zamontowania.
Nie jestem elektronikiem i nie wiem, czy zwykłe falowniki i silniki można obarczyć takim zadaniem i raczej tutaj upatruję problemu.
Ale, jeżeli kol.Marek zrobi "prosty servopak", który zaprzęgnie taki sprzęt do pozycjonowania to dalej nie widzę żadnych problemów.
Przy takiej dokładności enkodery obojętnie jakie – najlepsze to te łatwe do zamontowania.
-
- Kontakt:
Problemy to się dopiero zaczynająhecza pisze: Ale, jeżeli kol.Marek zrobi "prosty servopak", który zaprzęgnie taki sprzęt do pozycjonowania to dalej nie widzę żadnych problemów.
.

Ew. miałbyś takie serwo ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Parę większych serw różnej mocy jeszcze mam i można praktycznie dobrać moc, która będzie w realu skuteczna.
Muszę tylko sprawdzić jakie mają obroty, bo chyba jednak jakieś przełożenie by się przydało – tylko, może nie tak duże - chociaż np. przy 2000 rpm przełożenie 1:50 to aby mieć 4m/min to średnica podziałowa koła zębatego 100 / Pi ( ~32mm ) - mogło by być i to większe przełożenie.
Dobrze liczę ? - jak coś to popraw.
Muszę tylko sprawdzić jakie mają obroty, bo chyba jednak jakieś przełożenie by się przydało – tylko, może nie tak duże - chociaż np. przy 2000 rpm przełożenie 1:50 to aby mieć 4m/min to średnica podziałowa koła zębatego 100 / Pi ( ~32mm ) - mogło by być i to większe przełożenie.
Dobrze liczę ? - jak coś to popraw.