Uruchomienie bez bazowania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Uruchomienie bez bazowania
Witam,
mam frezarkę ukończoną w 90%. Wszystkie osie się ruszają, sterownik skonfigurowany w Linuxcnc. Nie mam jeszcze zamontowanych krańcówek. Chciałem się zapytać czy jest możliwość w takiej sytuacji odpalenia programu by zaczął wysyłać komendy do sterownika?
Kiedy chcę uruchomić program to mi pokazuje że nie została maszyna zbazowana i bez tego ani rusz. Następnie zaczyna mi przesuwać osią z.
Można jakoś ręcznie ustalić gdzie jest początek a gdzie koniec każdej z osi i na tej zasadzie pracować?
mam frezarkę ukończoną w 90%. Wszystkie osie się ruszają, sterownik skonfigurowany w Linuxcnc. Nie mam jeszcze zamontowanych krańcówek. Chciałem się zapytać czy jest możliwość w takiej sytuacji odpalenia programu by zaczął wysyłać komendy do sterownika?
Kiedy chcę uruchomić program to mi pokazuje że nie została maszyna zbazowana i bez tego ani rusz. Następnie zaczyna mi przesuwać osią z.
Można jakoś ręcznie ustalić gdzie jest początek a gdzie koniec każdej z osi i na tej zasadzie pracować?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Uruchomienie bez bazowania
Nic nie dopisuj tylko zbazuj maszynę ! Obok każdej osi masz mieć symbol żerówki.bmajkut pisze: to mi pokazuje że nie została maszyna zbazowana i bez tego ani rusz. ?
Wybierz oś i kliknij Home. Przcisk - bazuj wszyskie osie czasami nie skutkuje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Po dopisaniu NO_FORCE_HOMING = 1 w sekcji [TRAJ] , jak można się domyslić, maszyna nie będzie wymagała bazowania wcale.
Bez zbazowania będą działały plecenia MDI i będzie można uruchomić program.
Zero maszynowe może wypaść w przypadkowym i niespodziewanym miejscu, szczególnie jak się coś ręcznie przestawi przy wyłączonej maszynie.
Czym innym jest bazowanie bez krańcówek.
Jeżeli maszyna nie ma fizycznie krańcówek, to można tak skonfigurować program, że nie wykona się żaden ruch, a maszyna zbazuje się w obecnym położeniu.
Czyli w skrócie, najeżdżasz strzałkami tam gdzie chcesz mieć zero maszynowe, klikasz w "bazuj wszystkie" i masz zbazowane bez żadnych ruchów.
Do tego trzeba w pliku ini, w każdej osi ustawić :
Te parametry mają takie właśnie wartości domyślne, więc tych linii może wcale nie być, ale nie mogą być i mieć inne wartości.
Opis bazowania masz tutaj http://www.linuxcnc.org/docs/html/confi ... oming.html
.
Bez zbazowania będą działały plecenia MDI i będzie można uruchomić program.
Zero maszynowe może wypaść w przypadkowym i niespodziewanym miejscu, szczególnie jak się coś ręcznie przestawi przy wyłączonej maszynie.
Czym innym jest bazowanie bez krańcówek.
Jeżeli maszyna nie ma fizycznie krańcówek, to można tak skonfigurować program, że nie wykona się żaden ruch, a maszyna zbazuje się w obecnym położeniu.
Czyli w skrócie, najeżdżasz strzałkami tam gdzie chcesz mieć zero maszynowe, klikasz w "bazuj wszystkie" i masz zbazowane bez żadnych ruchów.
Do tego trzeba w pliku ini, w każdej osi ustawić :
Kod: Zaznacz cały
SEARCH_VEL = 0
LATCH_VEL = 0
USE_INDEX = NO
HOME_SEQUENCE = 0
Opis bazowania masz tutaj http://www.linuxcnc.org/docs/html/confi ... oming.html
.